Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Uzor nek nam bude Ivan Pavao II.!

Autor: Ante Rogić

22.10.2012. 22:00
Uzor nek nam bude Ivan Pavao II.!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić otvorena je godina vjere u Zadarskoj nadbiskupiji. U zajedništvu s gotovo svim svećenicima nadbiskupije mons. Puljić se prisjetio blagopokojnog Ivana Pavla II. čiji se blagdan jučer slavio.
Godina vjere slavi se u godini u kojoj se obilježava veliki jubilej, 50 godina od otvaranja Drugog vatikanskog koncila.
– Na Drugom vatikanskom koncilu crkva je sebi i drugima rekla tko je. Čuli smo večerašnje evandjelje, i mi se želimo priključiti Petru. Uzor nek nam bude Ivan Pavao II, koji je na današnji dan postao papa, istaknuo je nadbiskup Puljić podsjetivši kako je Ivan Pavao II. kazao kako sa strahom pristupa petrovoj stolici, ali i odgovornošću.
– Zahvaljujemo Bogu što smo mogli biti njegovi suvremenici. Obraćao se svima i pozivamo sve, posebno mlade. Njegov izbor za papu bio je događaj stoljeća. Poljska je poklonila crkvi svoga najboljeg sina. Bio je čovjek istinske molitve i pobožnosti, pravi vizionar. Kad je došao kod nas u svojoj 84. godini djelovao je kao božji general. Bilo nam je drago što nas je sokolio i hrabrio, kazao je nadbiskup Puljić, među ostalim, u svojoj homiliji.
Budući da je sinoćnjim misnim slavljem zadarska crkva ušla u godinu vjere na kraju je priređena mala svečanost tijekom koje je nadbiskup Puljić predstavnicima raznih službi predao kompendij Katekizma Katoličke crkve. Kako je istaknuo don Zdenko Dundović kompendij je plod Drugog vatikanskog koncila. Uz predstavnike svećenika i redovnika kompendij su primili gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, župan Stipe Zrilić, predstavnici poljoprivrede, hotelijerstva i raznih drugih grana. Kao predstavnik Obrtničke komore kompendij je primio Stipe Knežević, Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar također je primio iz nadbiskupovih ruku kompendij, kao i Velimir Brkić, predstavnik medija. Kompendij su primile i dvije obitelji, dok su troje predstavnika mladih primili Youcat, katekizam mladih. Misno slavlje završilo je pjesmom Ivana Pavla II. “Krist jednom stade na žalu”.