Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarski kompas usmjeren je moru

Autor: Valentina Mlađen

22.10.2012. 22:00
Zadarski kompas usmjeren je moru

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U osam godina manifestacija je objedinila preko 120 različitih događanja, od edukativnih predavanja i radionica, izložbi, koncerata, gastromanifestacija, pa čak i regata, kazala je Ana Marušić
Osmi po redu Zadar more, manifestacja osmišljena da bi, kako je naglašeno nekoliko puta sinoć u Atriju Kneževe palače, vratila Zadar moru i more Zadru, svečano je otvorena uz čašu vina i četiri izložbe fotografija morskih motiva.
– U početku, prije osam godina, manifestacija je pokrenuta s ciljem da vrati Zadar moru ili more Zadru kada su se malo “odaljili”. U osam godina objedinila je preko 120 različitih događanja, od edukativnih predavanja i radionica, izložbi, koncerata, gastromanifestacija, pa čak i regata, rekla je moderatorica manifestacije Ana Marušić.
Svi na Koku!
I ove godine u programu su brojna različita događanja koja su započela sinoć s četiri izložbe, ali i projekcijom dokumentarnog filma Ante Brkana “Solana” s prizorima berbe soli u Solani Nin. Na zidovima unutar Kneževe palače izložene su crno-bijele fotografije iz fundusa velikana zadarske fotografije Ante Brkana s kojima je odličan kontrast činila izložba “Razglednice” fotoreportera eZadra Saše Čuke i Lea Banića. Druge dvije izložbe prikazane su na videopojekciji: fotografije Boška Lučeva izložene u Gradskoj knižnici Zadar i fotografije portala eZadar.
U ime organizatora okupljenima se obratio Ivo Dunatov, direktor Turističke zajednice Zadarske županije naglasivši kako je zadarski kompas usmjeren moru vjekovima, a zahvaljuući marljivim organizatorima tako će biti i dalje.
Zrinka Grancarić iz JK Uskok pozvala je sve prisutne da se pridruže regati Zadarska Koka, bez obzira imaju li svoju jedrilicu ili poznaju nekoga tko ju ima.
Pročitano je i pismo ravnateljice Narodnog muzeja Zadar Renate Peroš koja je bila službeno odsutna, dok je manifestaciju svečano otvorio dožupan zadarski Đani Bunja.
Večeras o zadarskom portu
– More je izvorište života, ali i sredstava za život. Pogotovo mi u Zadru znamo koliko nam ono znači jer se najveći broj gospodarskih sredstava ostvaruje uz more ili iz mora. No, zahvaljujući vrijednim organizatorima dobro je da i mi moru nešto dajemo, a ne samo od njega uzimamo, zaključio je Bunja.
Tijekom večeri predstavljena je i kreativna radionica male škole brodogradnje StolArt koja počinje sutra ujutro u 9 sati na Narodnom trgu te je izveden recital poezije Ive Jurage Nadova u izvedbi Ive Šikića Balare. Uz radionicu na trgu manifestacija se nastavlja večeras u 19 sati predavanjem uz projekciju Abdulaha Seferovića i Antonije Mlikote “Zadarski porat 2. dio” u Arheološkom muzeju Zadar nakon kojega će biti prikazana projekcija dokumentarnog filma “Hrvatska maritimna baština”.