Juha od buče, medenjaci, štrudla od tikve, med, sir, likeri i rođendanska torta – zvuči kao odličan meni za proslavu trećeg rođendana Seljačke tržnice. Tako je i bilo jučer ujutro ispred Supernove, na mjestu gdje svake subote već tri godine ljudi mogu kupiti sezonske, autohtone, ekološke i domaće prozvode izravno od ljudi koji ih u neposrednoj blizini i proizvode.
To je i bila ideja kad je prije tri godine projekt Seljačke tržnice Zadarske županije pokrenut u okviru zajedničkog projekta Zadarske županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Tržnicom sada upravlja udruga obiteljskih poljoprivrednih proizvođača Volim domaće, a njezin predsjednik je Šime Žuža.
– Prednost Seljačke tržnice je, prije svega, neposredna komunikacija proizvođača i kupca. Uspostavila se dugoročna i kvalitetna suradnja jer kupci znaju da kupuju svježe, autohtono, zdravo i sezonsko te iz okolice Zadra i s otoka. Ovo nije kao u trgovačkom centru da uvijek ima svega, već samo ono što je sezonsko. Prema tome se i izmjenjuju OPG-ovi na tržnici, ovisno što tko u kojem trenutku ima. I cijene se nastoje držati pristupačnima, toliko da su dostupne kupcima, a da su malo veće od onih u veleprodaji, kako bi i proizvođači imali svoju računicu, ističe Žuža.
Gotovo svi OPG-ovi koji su na Seljačkoj tržnici, tamo prodaju od prvog dana, još nitko nije odustao. Kako ističu, ima puno posla u polju pa im odgovara da se prodaje jednom tjedno.
– Ovo je dobra lokacija, ljudi su već stekli povjerenje i jako cijene domaće proizvode. Zadovoljni smo sa Seljačkom tržnicom, nekad bude i lošijih dana, a to je uglavnom ljeti. Turisti samo slikaju i ne kupe ništa, valjda nisu svjesni kvalitete domaćih proizvoda. Kupuju Zadrani, naši ljudi koji žive vani, a dolaze na odmor i šaljemo dosta kupcima u Zagreb. Zato uvijek kažem – daj Bože da naši ljudi imaju novca, govori Sanja Marinović.
Na štandu po nazivom Eko proizvodi sretne obitelji Kardum ove subote su odskakali najrazličitiji oblici ljubičastog batata. Drago Kardum u svakom je od njih vidio životinju – gusku, slona, miša i kišnu glistu. Za degustaciju u povodu rođendana tržnice pripremili su “medene tikvane” – medenjake s tikvom, a inače proizvode i likere koje nazivaju Maraško i Oraško.
Ljubomir i Anka Marinović već 15 godina prodaju svoje proizvode na Gradskoj tržnici, a gotovo od samog početka su i na Seljačkoj. Za jučerašnje slavlje pripremili su specijalitete od “kraljice jeseni” – tikve. Gosti su tako kušavali juhu od muškatne tikve, slatku štrudlu od tikve i jabuka te slanu od tikve i sira.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
DOBILI POVJERENJE
U Sabor stiže 61 novi zastupnik. Ovdje su imena svih koji su ušli u parlament
Zadar
FEŠTA
Uskoro blagdan Sv. Jurja i Dan Općine Starigrad, donosimo bogat program
Županija
SVEČANO OTVORENJE
Besplatne predstave za građane povodom otvorenja Doma kulture
Zadar
ZVIJEZDE LIDRANA
Čak sedam školskih listova na velikoj državnoj smotri
Nogomet
Nije tako loše
Dobre vijesti stižu iz Pamplone, hrvatski reprezentativac je izašao iz bolnice i trebao bi biti spreman za EURO
Zadar
GLUMI I HOLIVUDSKA ZVIJEZDA
VOŠTARNICA POSTAJE MOSUL U Zadru se snima TV serija: ‘Meni će kamera biti na garaži…’
Novosti
Hrvatska bira
PARLAMENTARNI IZBORI Obrađeno 80% glasova. HDZ uvjerljivo vodi, Rijeke pravde ostale na 42 mandata
Zadar
PRVI PODACI
U Zadru izlaznost 25 posto, nema većih nepravilnosti
Zadar
OBAVIJEST IZ HEP-A
HEP JAVLJA Brojne ulice u Zadru i okolici u četvrtak struje
Zadar & Županija
IZMEĐU 20 I 30 POSTO