Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Manje televizije, bolji odnos s roditeljima

Autor: Tomislav Jerak

22.11.2008. 23:00
Manje televizije, bolji odnos s roditeljima

Foto: Vedran SITNICA



Projektom “Deset dana bez ekrana” se nastojalo potaknuti djecu na bolju komunikaciju s roditeljima i vršnjacima te im ukazati kako vrijeme provedeno ispred ekrana mogu provesti na mnogo kreativniji način
U pizzeriji “Šime” objavljeni su konačni rezultati projekta “Deset dana bez ekrana”. Projekt je započet u svibnju ove godine anketiranjem 227 učenika triju osnovnih škola, gdje su otkriveni podaci o tome koliko učenici provode vremena ispred različitih ekrana. Porazni podaci bili su razlog pokretanja akcije “Deset dana bez ekrana” u organizaciji Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ, koja je za cilj imala predložiti mladima desetodnevnu apstinenciju od kompjutora, televizije I mobitela. Projektom se ujedno nastojalo potaknuti djecu na bolju komunikaciju s roditeljima i vršnjacima te im ukazati kako vrijeme provedeno ispred ekrana mogu provesti na mnogo kreativniji način.
U akciji koja je trajala od 9. do 18. studenoga sudjelovali su Matea Mazija, Stela Paro-Vidolin, Lucija Jurišić, Izabel Ljubičić, Stefani Perić, Vlatka Sabić, Petra Knežević, Marin Franin, Marino Grzunov, Klara Sušac, Matea Pedić, Josip Vidaić, Ivan Vidaić, Nelly Brkić, Nevio Sršen, Ena Žuljević, Antonia Šoletić, Duje Miliša, Karlo Plazina, Meri Barić te Mia Musulin. Najveći uspjeh na projektu postigli su Stela Paro-Vidolin iz Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje u dijelu kritičkih komentara određenih programa i sadržaja u medijima, Meri Barić iz Osnovne škole Petra Preradovića u poboljšanju komunikacije s roditeljima, vršnjacima i bližnjima, te Ivan i Jakov Vidaić iz Osnovne škole Stanovi u ukupnom broju bodova u dnevniku vođenja.
– Postignuti rezultati su pokazali da su učenici uspjeli poboljšati komunikaciju s roditeljima, te da su počeli intezivnije razmišljati o kvalitetnijem provođenju slobodnog vremena i zauzimati kritičniji odnos prema medijima. To su, pored bodova u dnevniku vođenja bili i parametri po kojima smo izabrali četiri učenika koji su se izdvojili u konačnim rezultatima. Svi sudionici finalnog dijela, kao i njihovi roditelji, su pokazali izvrsnu komunikaciju, rekao nam je prof. dr. Zlatko Miliša, supervizor projekta.
Osim ručka, svi sudionici su za uspomenu na projekt dobili priznanje, odnosno potvrdu o sudjelovanju u finalu te novi dnevnik u koji mogu zapisivati svoja zapažanja nakon projekta. Nakon vesele atmosfere u pizzeriji “Šime” i punih želudaca, djeca su se sa svojim roditeljima lagano uputila kućama žaleći što je došao kraj jednom ugodnom druženju.


 DOKUMENTARCI UMJESTO “REALITYJA”


– Projekt mi se jako svidio. Za vrijeme apstinencije od ekrana sam puno bolje organizirala slobodno vrijeme, a i komunikacija s roditeljima mi je bila na višoj razini. U deset dana mi je najviše nedostajalo dopisivanje putem msn-a koji mi se sviđa iz razloga što tako mogu komunicirati s više ljudi odjednom, no shvatila sam da kod takvih stvari treba biti umjeren, rekla nam je Stela Paro-Vidolin.
– Sudjelovanjem u ovom projektu naučio sam razliku između naučnog i manipulativnog medijskog sadržaja. Moj najdraži ekran je televizija i mislim da bi na programu trbalo biti puno više dokumentarnih filmova nego reality showova kao što je Big Brother, gdje čovjek gubi ljudske vrijednosti i svoje pravo na privatnost, kaže Ivan Vidaić.
– Iako sebe ne smatram toliko ovisnim o ekranu, s guštom pristupio ovom projektu za kojeg bih volio da traje duže od deset dana. Trudim se provoditi što manje vremena ispred televizije ili kompjutora, te to vrijeme iskoristiti za bavljenje sportom, kaže Marino Grzunov.