Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Počela godina mladih u zadarskoj nadbiskupiji

Autor: Marija Ćurko

22.11.2008. 23:00
Počela godina mladih u zadarskoj nadbiskupiji

Foto: Irena JURJEVIĆ



Križ mladih posebno je izrađen za Godinu mladih, uz tumačenje njegove simbolike s obzirom da se na njemu nalaze znakovi crkvene tradicije Zadarske nadbiskupije u liku Gospe od Zečeva, središnjeg nadbiskupijskog marijanskog svetišta, zadarskih svetaca i Višeslavove krstionice
Svečanost proglasa Godine mladih u Zadarskoj nadbiskupiji održana je u nedjelju navečer s početkom u crkvi Sv. Šime u Zadru. Otvorenje se odvijalo u tri dijela, i to Službom svjetla u crkvi Sv. Šime gdje je predstavljen Križ mladih, posebno izrađen za Godinu mladih, uz tumačenje njegove simbolike s obzirom da se na njemu nalaze znakovi crkvene tradicije Zadarske nadbiskupije u liku Gospe od Zečeva, središnjeg nadbiskupijskog marijanskog svetišta, zadarskih svetaca i Višeslavove krstionice. Slijedila je procesija puka i svećenstva središtem grada, Širokom ulicom, sa svijećama i Križem mladih kojeg su naizmjence nosili mladi, a tijekom godine će obići sve župe naše nadbiskupije. Križ će biti izložen u bogoslužnom prostoru za vrijeme Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži u Zadru 2010. godine.
Treći dio otvorenja Godine mladih odvijao se u zadarskoj katedrali Sv. Stošije gdje je misno slavlje predvodio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa i proglasio Godinu mladih. Tada se ujedno izvjesila i zastava Godine mladih pod geslom “Učitelju, gdje stanuješ? Dođite i vidjet ćete! (Iv 1, 38-39). Sinoćnjem događaju nazočio je uz brojne mlade i velik broj vjernika, a uz svećenstvo Zadarske nadbiskupije i don Zdenko Dundović, povjerenik za pastoral mladih koji je u uvodnim riječima pozdravio sudionike.
– Ovo je godina u kojoj sav pastoralni rad, napore i molitve usmjeravamo upravo prema vama, mladi, rekao je don Zdenko Dundović.
– Vjerom zagledani u Krista, i mi želimo postaviti pitanje: “Učitelju, gdje stanuješ?” Srca otvorena slušamo ga kako nam govori: “Stanujem u slavi Očevoj, kraljujem u Kraljevstvu Oca mojega, pročitao je don Martin Jadreško, dodajući kako svatko može s Kristom kraljevati i biti baštinikom nebeskih stanova koje je on za nas pripravio. – Međutim, ne zaboravimo, put do kraljevanja je put žrtvovanja. Put kraljevski je put križa. Dragi mladi, dok očima ovaj križ gledamo, pogledom vjere uskrsloga motrimo. Zagledajmo se u njegove otvorene oči koje nas uvijek s ljubavlju gledaju, zagledajmo se u raspetoga i prepoznajmo uskrsloga. Na desnoj strani križa u liku Gospe od Zečeva prepoznajemo Majku Isusovu koja je uz križ njegov stajala i u slavi njegovoj Kraljicom postala. Na križu s lijeve strane u liku svetog Krševana gledamo sve mučenike, među njima i našu zaštitnicu svetu Stošiju, koji su svojom žrtvom Krista slijedili i u njegovoj se slavi nastanili. Spominjemo se i starca Šimuna i mladog apostola Ivana i nebrojenog mnoštva svetih koje je Krist Kralj zadivio. Nije lako sve ostaviti i s križem svojim Krista slijediti. Nije lako, ali je vrijedno. Za to je potrebno svijetu umrijeti i po krštenju Bogu živjeti. To je značenje Višeslavove krstionice koju gledamo u dnu križa ispod Isusovih nogu, a na vrhu križa nad Kristovom glavom u liku goluba prikazan je Duh Sveti. To znači da samo u sili odozgo, to jest u snazi i Duhu Presvetom, zreli postajemo, Krista slijedimo i za njega svjedočimo. Dragi mladi, poslušajmo poziv Krista Učitelja. On nas poziva da k njemu dođemo i u njemu sreću pronađemo. On želi da i mi križ svoj nosimo, da s njime uskrsnemo, a onda i kraljujemo, zaključuje don Martin Jadreško.