Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Povratak Borika u realnost

22.11.2010. 23:00
Povratak Borika u realnost


Svjetlost je uspjela u onome što nije nitko uspio u dosadašnjem dijelu natjecanja (osim djelomično Trogira). Odigrali su bolju obranu od Puntamičana koji su upravo u tom segmentu košarkaške igre dosad bili nenadmašni


Navikli su nas ili, bolje  reći, razmazili košarkaši Borik-Puntamike svim tim pobjedama u posljednje vrijeme, bilo da igraju u  gostima ili doma. Ipak, morala je  doći i ta jedna loša utakmica u kojoj  se na kraju moralo čestitati protivnicima na zasluženoj pobjedi, što  je povratak u realnost nakon najljepšeg sna koji su snivali u početnih  šest kola sa pet velikih pobjeda. Letvicu očekivanja nakon tako dobrog  početka javnost je postavila ipak malo previsoko, jer kako će i sam trener  Plantak nakon poraza od Brođana  kazati da je ova momčad premlada,  neiskusna i samim time nekvalitetna  za pucanje na tako visoke pozicije  tako je većina takmaca poput Svjetlosti, Splita, Zaboka, pa i Dubrave,  Trogira, Darde i Alkara po rosterima  daleko ispred Puntamičana.
Obrana na strani gostiju
Svjetlost je uspjela u onome što  nije nitko uspio u dosadašnjem dijelu  natjecanja (osim djelomično Trogira). Odigrali su bolju obranu od  Puntamičana koji su u upravo u tom  segmentu košarkaške igre dosad bili  nenadmašni. Također, nadjačali su  zelene u skoku što je automatski  preusmjerilo rezultat u njihovu korist, a kad se k tome pridoda iznimno  loš postotak za tricu Puntamičana  (3-17), onda nije bilo previše slamki  za uhvatiti se u izbjegavanju ponora  prvog domaćeg poraza. Veliko  opravdanje za takvu indisponiranost  u ovim segmentima može se pronaći  u konstantno teškoj situaciji u kojoj  se trener Neven Plantak nalazi od  početka sezone. Ozljede svih vrsta  od onih banalnih do ozbiljnih ometaju kontinuitet treninga, a upravo  protekli tjedan bio je kritičan za  Pavića, Škifića, Čakaruna koji su jedva odradili jedan trening, a kamoli  bili u naponu snage kao u dosadašnjem dijelu prvenstva. S njima  trojicom u pravom izdanju ne bi se  sigurno dogodio problem skoka koji  je debelo odvukao rezultat na mlin  gostiju iz Broda. Vidljivo je bilo od  samog početka utakmice da će Puntamičani teško do one svoje prepoznatljive igre kojom su u pet navrata ove sezone lomili svoje protivnike. Dokaz tomu su prvi šutevi  kod igrača Svjetlosti, poput Mišića,  Norca, Marića i Karlovića koji su  tako otvorili put k iznimno nadahnutoj šuterskoj večeri.
Malo raspoloženih
Taj dobar početak gostiju donio je  probleme za Borik-Puntamike koja  je bila osuđena na gledanje u leđa  Brođanima koji su znalački koristili  sve rupe u obrani zelenih, a održavali  su se zahvaljujući raspoloženom Šarliji koji je bio iznimno precizan (šut  9-12). No zabrinjava rubrika skokovi  koja je u njegovu slučaju ostala potpuno prazna. Tu je primjetan taj  hendikep nespremnih i ozlijeđenih  Škifića, Čakaruna, Pavića i Troskota  koji unose veliku energiju i borbenost koja je nedostajala u ključnim  trenucima utakmice. Bilo je nekoliko  prilika za povratak u egal, a pri  svakoj od tih prilika ishitreno se  pokušavalo nerezonskim šutevima  za tri ili griješilo u predaji lopte što su  vješto znali kazniti gosti na drugoj  strani. Tome ide u prilog i posljednji  očajnički pokušaj pri 59:66, dvije  minute prije kraja kad je nakon prekršaja Pavić vidno iznerviran prigovarao sucima i zaradio tehničku,  što je značilo četiri bacanja i loptu sa  strane za Svjetlost. I priči je bio kraj.  Šteta, najviše zbog poraza, ali i stoga  što obično ovakvi domaći porazi znaju, gledajući prošle sezone, dovesti  do pojave ulaska u krize rezultata  kod zelenih. Ako pogledamo raspored u sljedeća dva kola onda je i taj  scenarij vrlo moguć. Ide se u goste  ranjenom Kvarneru, a sljedeći je  protivnik u Jazinama lider Split, koji  ove sezone izgleda premoćno da bi se  mogao tek tako savladati. No može  isto tako biti i suprotno, kao što nas  nerijetko ugodno znaju iznenaditi  igrači Nevena Plantaka, a toj tezi ide  u prilog da u ovoj ligi, barem po  dosad prikazanom, baš svatko može  svakoga pobijediti.


 TRIBINE SOLIDNO POPUNJENE, ALI…




Ono što može veseliti nakon poraza od  Svjetlosti su vidno popunjenije tribine  Jazina na utakmici Borik-Puntamike. Nakupilo se protiv Svjetlosti 400-500 gledatelja, što za dvostruko ili čak trostruko  nadmašuje svaku domaću utakmicu  Puntamičana u posljednje tri sezone.  Prepoznali su konačno Zadrani dobre igre  zelenih u posljednje vrijeme. Nažalost,  samo su mogli svjedočiti njihovu najlošijem izdanju od početka sezone.  Možda bi gledateljima trebalo malo zamjeriti što nisu u ključnim trenucima za  preokret u posljednjoj četvrtini jače i  glasnije izrazili taj pritisak na gostujuće  igrače u fazi njihova napada, koji je očito  bio potreban u smislu pokušaja povratka  u egal. No tražiti kruha pored pogače u  ovom slučaju bilo bi ipak previše. Glavno  je da su tribine konačno izgledale više  pune nego prazne, kao što je često bio  slučaj posljednjih sezona.