Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Jazinama “Iz tame u svjetlo”

22.11.2010. 23:00
U Jazinama “Iz tame u svjetlo”


Budući da se projekt odvija u vrijeme Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti, primarni cilj ovog projekta je ukazati na rastući problem ovisnosti koji se javlja u današnjem društvu. Zajednica Cenacolo ovaj problem želi prikazati kroz predstave, ali također i kroz iskustva mladih


Zajednica Cenacolo u povodu Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti, a uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Agencije za odgoj i obrazovanje i Vladinog ureda za suzbijanje ovisnosti danas u Košarkaškoj dvorani Jazine u Zadru, s početkom u 18 sati organizira projekt “Iz tame u svjetlo”.  Članovi Zajednice Cenacolo koji su prošli pakao droge u programu će osobnim svjedočanstvima govoriti mladima i njihovim obiteljima o problemu ovisnosti o drogama. Središnji dio programa su glazbeno-scenski nastupi na teme “Iz tame u svjetlo”, “Odbačeni” i “Maske”. Ovim programom želi se zahvaliti Bogu što im je darom Zajednice Cenacolo omogućio povratak u Njegov zagrljaj i povratak Ocu.
 Kako je poznato, projekt “Iz tame u svjetlo” započeo je 2008. godine u povodu obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti. Projekt je održan u Teatru Exit kojemu je nazočilo ukupno 450 korisnika. Projekt se 2009. godine nastavlja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, s ukupno 1.800 korisnika, od čega je najveći dio činila srednjoškolska populacija te viši razredi osnovnih škola (95 posto), kojima je projekt bio i usmjeren. Projekt se proširio i na međužupanijskoj razini, i to u Splitu, Šibeniku, Zadru, Poreču, Rijeci, Đakovu, Sisku, Osijeku, Slavonskom Brodu, itd.
 Primarni cilj projekta je tercijarno djelovanje na populaciju mladih, od 14. do 25. godine, odnosno preventivno ukazivanje na posljedice ovisnosti.
 Kako je naglašeno u dopisu, budući da se projekt odvija u vrijeme Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti, primarni cilj ovog projekta je ukazati na rastući problem ovisnosti koji se javlja u današnjem društvu. Zajednica Cenacolo ovaj problem želi prikazati kroz predstave, ali također i kroz iskustva mladih koji su se našli u tom problemu. Cilj će se provesti na fenomenološkoj razini, odnosno posljedice ovisnosti će se prikazati na konkretnim primjerima, sa stavljanjem naglaska na tercijarno djelovanje.
 Specifični ciljevi su: ukazati na rastući problem ovisnosti, ukazati na štetne posljedice ovisnosti, ukazati na činjenicu kako se droga u početku olako shvati i kako ona vodi do fizičkog i psihičkog razdora. Nadalje, ciljevi su: pokazati kako ovisnost uništava sve društvene, međuljudske odnose, počevši od obitelji, zatim odnosa u školi te među prijateljima, pokazati kakvu posljedicu ovisnost ostavlja na samopoštovanje te smanjivanje predrasuda prema bivšim ovisnicima i njihova resocijalizacija.
 Kad se govori o samom događaju i svjedočanstvima koja će se održati, važno je naglasiti da su pisana svjedočanstva prije same izvedbe predana na uvid i odobrenje psiholozima, defektolozima i pedagozima.
– Svjesni smo činjenice kako je ovisnost vrlo ozbiljan problem i kako se u prezentaciji mladima o tom problemu treba biti vrlo oprezan, kako se ne bi pretjeralo ili kako mladi ne bi dobili krivu sliku o ovisnosti i o samoj Zajednici. Nakon toga cijeli projekt, sa pisanim svjedočanstvima i predstavama, predan je na uvid Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa i Agenciji za odgoj i obrazovanje. Projekt je dobio pozitivno odobrenje. Također, nakon događanja, među učenicima koji bi prisustvovali događaju, proveli bi istraživanje anonimnim anketnim upitnikom kako bismo mogli vidjeti stavove mladih i ocijeniti ovaj projekt i unaprijediti ga za sljedeće godine, navodi se u dopisu. 
 Mišljenja o projektu i svjedočanstvima koja će se izvesti dali su: prof. dr. sc. psihologije i sociologije Josip Janković, mr. defektologije Vesna Đurek, supervizor, prof. psihologije i pedagogije Stjepan Cipek i mr. krim. Dubravko Klarić.