Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bevandić oslobođen krivnje za bludne radnje

22.11.2011. 23:00
Bevandić oslobođen krivnje za bludne radnje


Bevandiću se sudilo zbog bludnih radnji nad nemoćnom osobom, odnosno štićenicom Centra za socijalnu skrb gdje je on radio na pravničkim poslovima. No, oslobođen je krivnje jer tužiteljstvo tijekom suđenja nije uspjelo dokazati da je on to doista i učinio


Oslobađa se krivnje jer prema mišljenju ovog Sudskog vijeća tužitelj tijekom dokaznog postupka nije uspio dokazati da je okrivljenik počinio kazneno djelo na način kako je to u činjeničnom dijelu optužnog akta navedeno – rekao sudac je Ivica Marinović izričući nepravomoćnu presudu Zdenku Bevandiću, suspendiranom pravniku u zadarskom Centru za socijalnu skrb protiv kojeg se na Općinskom sudu u Zadru vodio postupak zbog sumnje da je na štetu štićenice te ustanove počinio kazneno djelo bludnih radnji.
Postupak se naime, dvije godine vodilo iza zatvorenih vrata sudnice zbog zaštite prava oštećene djevojke, a tijekom postupka tužitelj je osnovni oblik tog djela preinačio u bludne radnje na štetu nemoćne osobe. Bevandiću se optužnim aktom na teret stavljalo da je još 31. prosinca 2008. godine dok je u Centru za socijalnu skrb radio kao pravnik, štićenicu te ustanove susreo u kafiću nedaleko od prostorija Centra te ju tamo pozvao u vrijeme dok je bio dežuran. Boravak s njom nasamo u prostorijama Centra Bevandić je prema navodima optužnice iskoristio za bludničenje nad djevojkom koja mu se, zbog svojih zdravstvenih teškoća, nije mogla oduprijeti. No, kako je to odmah na početku objave napomenuo sudac Marinović, tužiteljstvo mu tijekom dokaznog postupka to nije uspjelo dokazati pa je oslobođen.
Bevandić je odmah nakon podizanja optužnog akta bio premješten s pravničkih poslova u Centru na poslove kojima nije obuhvaćen savjetovališni rad s obitelji i djecom, kao i s liste dežurstava na policiji, a 1. lipnja, zbog izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, bio je suspendiran. Njegova suspenzija trebala bi trajati sve do pravomoćnosti ove presude, no on je u međuvremenu ostvario pravo za odlazak u mirovinu.