Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Iz tame u svjetlo”

22.11.2011. 23:00
“Iz tame u svjetlo”


Ciljevi projekta su: ukazati na rastući problem ovisnosti, na štetne posljedice ovisnosti, na to da se za drogom olako poseže, ne razmišljajući o posljedicama koje dovode do fizičkog i psihičkog razdora, pokazati kako ovisnost uništava sve društvene i međuljudske odnose


Zajednica Cenacolo u partnerstvu s „Udrugom za sprječavanje, informiranje, djelovanje i resocijalizaciju ovisnika – S.I.D.R.O., a uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, Vladinog ureda za suzbijanje ovisnosti RH i Grada Zadra poziva na sudjelovanje u projektu „Iz tame u svjetlo”.
Više sudionika
Projekt će se u povodu Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti odvijati 6. prosinca 2011. u HNK Zadar, Široka ulica 8, u 12 sati za osnovne škole 7. i 8. razredi i u 19 sati za srednje škole.
Zajednica Cenacolo projektom „Iz tame u svjetlo” započela je 2008. godine predstavljanjem u Teatru Exit u Zagrebu čime je nastavila i 2009. predstavom „Izgubljeni sin” u KD „Vatroslav Lisinski”, također u Zagrebu. Međužupanijski se proširila 2010., kada je u svom predstavljanju osim Zagreba, (Studentski centar), obuhvatila Đakovo, Zadar i Šibenik, a ove godine predstavit će se i u Samoboru, Osijeku te u Rijeci.
Projektom je ukupno obuhvaćeno 2.000 učenika osnovne i srednjoškolske populacije, a na međužupanijskoj razini ukupno 6.300 učenika, s tendencijom povećanja broja sudionika u ovoj godini, uz Vašu potporu i sudjelovanje, s istim ciljem – prevencija ovisnosti promicanjem ljudskih vrijednosti.
Stoga je i ostvarena suradnja s brojnim školama i stručnim suradnicima pedagozima, psiholozima kao i sa stručnim suradnicima edukacijsko-rehabilitacijskog profila.
Primarni cilj projekta je ukazati na rastući problem ovisnosti koji se javlja u današnjem društvu, predstavljanjem Zajednice Cenacolo projektom „Iz tame u svjetlo”.
Cilj se provodi na fenomenološkoj razini, odnosno posljedice ovisnosti prikazat će se na konkretnim primjerima, s naglaskom na tercijarno djelovanje – na populaciju mladih (od 14. do 25. godine) – preventivnim ukazivanjem na posljedice ovisnosti iskustvima mladih, pripadnika Zajednice Cenacolo, koji su se našli u tom problemu.
Razornost ovisnosti
Specifični ciljevi projekta su: ukazati na rastući problem ovisnosti, na štetne posljedice ovisnosti, na činjenicu da se za drogom olako poseže, ne razmišljajući o posljedicama koje dovode do fizičkog i psihičkog razdora, pokazati kako ovisnost uništava sve društvene i međuljudske odnose, počevši od obitelji, prijatelja, školskih vršnjaka, u odnosu prema učenju, odgojno-obrazovnom radu i zalaganju, te prema općeljudskim vrijednostima i u konačnici prema tuđem i vlastitom životu, pokazati posljedicu ovisnosti kao odraz uništenog samopoštovanje i samopouzdanja. Cilj je i smanjivanje predrasuda prema bivšim ovisnicima i njihova resocijalizacija u društvo.
Neposredni korisnici projekta su učenici osnovnoškolske i srednjoškolske populacije. Predviđa se da će projektom biti obuhvaćeno sveukupno oko 10.000 učenika na području županija odnosno gradova.
U sklopu programa koji će se prirediti u HNK Zadar bit će i svjedočanstvo rehabilitiranog člana Zajednice Cenacolo – posljedice ovisnosti, igrokaz (skraćena verzija predstave) „Izgubljeni sin”, svjedočanstvo resocijaliziranog člana Zajednice Cenacolo – pozitivne vrijednosti, zasnivanje  obitelji – povratak u život.
Prema odredbi Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH, ravnatelj svake škole obvezan je potpisati i pečatirati te poslati popis učenika, po učiteljima na manifestaciju ili voditeljima Udruge S.I.D.R.O. koji će isto proslijediti nadležnom tijelu.
Zbog ograničenog broja mjesta potrebno je potvrditi termin dolaska do 28. 11. 2011. godine.