Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Put Dikla od danas nosi ime Denisa Špike

22.11.2011. 23:00
Put Dikla od danas nosi ime Denisa Špike


Od danas i Denis Špika ima jednu od uluica u Zadru. Špika je bio zapovjednik 2. satnije Otočkog bataljuna, a poginuo je 27. siječnja 1993. u obrani Ražovljeve glavice ponad Škabrnje.  Nastavak je to trenda koji je započeo imenovanje trga Damira Tomljanovića Gavrana na Bilom Brigu, ulice Nenada Mataka Mehe na Plovaniji, sve redom poginulih hrvatskih branitelja. Špikino ime nosit će dio ulice Put Dikla,  od raskrižja Krležine, Gundulićeve i Puta Petrića pa do raskrižja Mihanovićeve i Asje Petričić.
Na tom imenovanju, zadarskom gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću zahvalio je izaslanik ministra branitelja Andrija Kolobarić. Kolobarić je Vrančiću odao priznanje što se suprostavio birokraciji koja je rekla: “pa zar se baš moraju stalno mijenjati imena ulica, sad ćemo morati mjenjati osobne itd.” Dijelom je to zasluga, neizravno je rekao Kolobarić, zadarskih branitelja koji su najkompaktnija braniteljska populacija u Hrvatskoj.
Na ratni put Denisa Špike podsjetio je zapovjednk Otočkog bataljuna Joško Pulja koji je spomenuo da je Špika nakon terena i Poličniku i Smrdelju, bio prepoznat kao budući zapovjednik te je poslat na obuku u Split. Nakon što je prvi ušao u Babin Dub, kaže Pulja, Špika je doša u Škabrnju gdje je na Ražovljevoj glavici poginuo. Njegovo tjelo neprijatelj je vratio njegovoj obitelji tek poslije godinu dana, a zbog doprinosa u obrani zemlje, odlikovan je ogrlicom Reda kneza Domagojai Ordenom Zrinskog i Frankopana.
Zadarski gradonačelnik nadugo je opisivao ratne dane u Zadru rekavši da će najzaslužniji, prvo poginuli hrvatski branitelji, imati svoju ulicu u Zadru. Na taj se način Zadar želi odužiti svojim braniteljima jer da nije bilo njihovog doprinosa Zadar se sigurno ne bi obranio te se može zamisliti kakvu bi sudbinu nakon Vukovara, doživio.
Nekoliko epizoda iz rata sjetio se i današnji zapovjednik HRM kontraadmiral Ante Urlić. Urlić se sjetio sastanka u uredu danas haškog uznika generala Ante Gotovine neposredno prije Špikinog odlaska u Škabrnju gdje su hrvatske snage imale stanovitih problema nakon akcije Maslenica. Denis Špika je tad samo rekao: “Idem vidjeti što  je s mojim ljudima!” Nažalost, bile su to njegove posljednje riječi.
Urlić je zajedno s zadarskim gradonačelnikom i majkom Brunom, okrio ploču s natpisom Ulice neposredo ispred prostorija Udruge branitelja Hrvatske ratne mornarice na Brodarici, zadarskoj četvrti odakle su Špika i njegovi suborci krenuli u oslobađanje države.