Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sve što o zadarskim piscima niste znali, a trebate

Autor: Valentina Mlađen

22.11.2012. 23:00
Sve što o zadarskim piscima niste znali, a trebate

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Da književnost u kombinaciji s učenjem ne mora uvijek biti dosadna pokazali su članovi Udruge zadarskih pisaca “ZaPis” organizirajući multimedijalnu večer s čitanjem i glumom “Povijest pisanja u Zadru”. Književna večer organizirana je u sklopu proslave Dana Grada Zadra i Blagdana sv. Krševana u Gradskoj knjižnici.
Večer je bila zabavna kombinacija predstavljanja činjenica i zanimljivosti o poznatim zadarskim piscima i piscima koji su djelovali u Zadru, čitanja reprezentativnih ulomaka iz njihovih djela, glumljenja i prezentacije na videozidu.
Večer su izuzetno uspješno moderirali Želimir Periš i Staša Aras, a članovi ZaPisa čitali su ulomke iz djela.
Na repertoaru su se našli Vladimir Nazor, Juraj Baraković, Šime Budinić, Brne Karnarutić, Petar Preradović, Vladan Desnica, Milan Begović i mnogi drugi čije je djelo, rad i vrijeme u kojem su stvarali predstavljeno na zabavan i zanimljiv način.
Okupljeni su tako mogli saznati kako prvi latinični tekst na narodnom jeziku potječe upravo iz zadarskog benediktinskog samostana, dok se “Planine” Petra Zoranića smatraju prvim hrvatskim romanom. Tijekom 19. i 20. stoljeća u Zadru je postojalo čak 6 tiskara i 40 novina i časopisa, a 1862. izlazi Narodni list, danas najstarija živuća novina.
Djela nastala prije nekoliko stoljeća na arhaičnom jeziku ponovno su postala pristupačna današnjim generacijama kroz čitanje ZaPisovaca, a čitatelji su se podsjetili i ulomaka iz nekih reprezentativnih djela moderne.
– Cilj nam je bio povodom Dana grada sjetiti se slaviti povijest pisanja u Zadru. ZaPis, kao udruga zadarskih pisaca je duboko naslonjena na zadarsku književnu tradiciju koja je toliko bogata da je se lako i zaboravi. Zato smo se odlučili pričati o piscima koji su živjeli i stvarali u Zadru, te čitati njihove tekstove i komentirati ih iz današnje persperktive. Večer smo uobličili ležerno i opušteno, bez želje da otkrivamo neke nove istine, već sa ciljem da u zabavnom okruženju popričamo i prezentiramo zadarsko literarno nasljeđe. Vjerujem da smo s ovom večeri izrazili dostojnu dozu poštovanja starim zadarskim piscima, kažu iz ZaPisa.