Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tijekom godine u sedam aktiva darovane 273 doze

Autor: Velimir Brkić

22.11.2012. 23:00
Tijekom godine u sedam aktiva darovane 273 doze


Tjekom ove godine organizirano je 12 akcija darivanja krvi u sedam aktiva koji djeluju pri ovom društvu. Uz Biograd, tu su aktivi Pakoštane, Drage, Sveti Filip i Jakov, Turanj, Sveti Petar i Tkon na otoku Pašmanu, a prikupljene su ukupno 273 doze krvi, kazala je Kulaš


U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru provedena je treća po redu ovogodišnja akcija dragovoljnog prikupljanja krvi kojoj se odazvalo 37 darivatelja. Za potrebe Opće bolnice Zadar i Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru na ovoj akciji koja se već tradicionalno održala u prostorijama biogradske osnovne škole, prikupljeno je 27 doza krvi.
Nakon uspješno provedene akcije na prigodnom domjenku uručene su zahvalnice i to Sandi Labar za deset i Slavici Urem za 20 darivanja krvi u sklopu biogradskog aktiva.
– Tjekom ove godine organizirano je 12 akcija darivanja krvi u sedam aktiva koji djeluju pri ovom društvu. Uz Biograd, tu su aktivi Pakoštane, Drage, Sveti Filip i Jakov, Turanj, Sveti Petar i Tkon na otoku Pašmanu, a gdje je prikupljeno ukupno 273 doze krvi, dok se velikoj obitelji dragovoljnih darivatelja pridružilo 16 novih članova, kazala je Branka Kulaš, ravnateljica biogradskog Crvenog križa.
Darivanje krvi ono je čime se biogradsko Gradsko društvo Crvenog križa može ponositi. Prije nepuna dva mjeseca njihov član Luka Bačkov (65) dobio je županijsko priznanje za 100 puta darovanu krv.
– Davalaštvo krvi provodi se po načelima dobrovoljnosti, solidarnosti i besplatnosti. Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina i to muškarci svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri, navodi Kulaš.
Humanitarna pomoć, dobrovoljno darivanje krvi, prva pomoć i rad s mladima te program Pomoć u kući starijim osobama, samo su neke od redovitih djelatnosti Crvenog križa na kojima se temelji rad ove humanitarne organizacije.
– U tijeku je Mjesec borbe protiv ovisnosti koji se obilježava kao i svake godine u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca radi upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, podsjeća Kulaš.
Time se nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti svih oblika poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.
– Ovisnost o drogama i alkoholu je globalni problem koji zahtijeva provedbu suvremenog, kompleksnog programa prevencije, edukacije, ranog liječenja i otkrivanja ovisnika, rehabilitacije i resocijalizacije, navodi ravnateljica biogradskog Gradskog društva Crvenog križa.
Inače, u ovo predblagdansko vrijeme koje je ujedno i vrijeme darivanja, djelatnici biogradskog Crvenog križa posebno će se angažirati na podjeli humanitarne pomoći u Biogradu te mjestima susjednih općina Pakoštane, Sveti Filip i Jakov, Tkon i Pašman.
Krv su dali: Nada Bačkov, Kata Brzić, Sanda Labar, Marica Rašin, Antonija Bakija, Smilja Šaponja, Slavica Urem, Damir Buljevac, Nikola Brkljača, Tomislav Tomić, Branimir Ivanišević, Šime Jeličić, Ivan Kolačko, Roko Morožin, Milan Mikas, Pave Tolić, Ivica Uroda, Boško Uroda, Ante Božulić Milan Vojvodić, Šime Vrankulj, Davor Zorica, Dario Peraić, Goran Burčul, Nikola Burčul, Marijan Birkić.