Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Čudesna priča o svim našim zavičajima

22.11.2013. 23:00
Čudesna priča o svim našim zavičajima


U Kneževoj palači otvorena je izložba Hrvoja Šercara “Domaja: Zadar-Zagreb, Rab-Silba”. Veliki broj okupljenih pozdravila je ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, a okupljenima se uz autora obratio urednik kataloga Miljenko Domijan.
– Hrvoje perom u svoje podloge utkiva, na svoj poetično, figurativno, nadrealan način, sav kaleidoskopski čar baštinjenih prostora, oko kojih se upravo na ovim komadima jedara i kože provlače maglovita baštinska sjećanja. Usudio bih se sada (a nekada sam tako govorio) reći da ti crteži više nisu samo onako raskošno ili svečano dječački, već u sebi zaista nose onaj mitski naboj kojemu je navedeni uvod skladan. U ovom su času grad i njegov zaštitnik jedno, a negdje se iz smoračkih plavetnila, eto, upliće i Rab s možda najupečatljivijim likovnim jezikom iz Hrvojeva pera ispričanim. A pričali smo ozareni baštinskim okruženjem i blagoslovljenim nektarom vinove loze, zaista mnogo i zaneseno i u Rabu i u Zadru. Hrvoje je crtao govoreći, a eto, sada govori crtajući, odnosno ispričao nam je ovom izložbom čudesnu priču o svim našim zavičajima, sa svakom crtom ugrađujući komadić kamena, zlata i srebra, sreće i nesreće, tuge i radosti, bura i juga, lepršavog maestrala, novembarskih magli, svetaca, biskupa i popova, kurvi i lopova, mačaka, pasa, kornjača, zmija, galebova i valova.
Uvriježilo se mišljenje da je figurativna (ili barem likovni jezik koji je na taj način prepoznatljiv) narativnost u likovnosti štetna i opterećujuća, a eto, Hrvoje to svojim maštanjima u kojima je sve znak (naravno za onoga koji ga porepoznaje) to demantirao. Hrvojevi su crteži prava fešta, prava svečanost, gotovo oda naraciji. Radujmo se zajedno (možda s ponekim crtežom i tugujemo), jer ove su priče i njihova slikovitost izabrale pravi, za ovakav doživljaj, zacijelo najbolji način svojeg emaniranja. Posve je svejedno ugledamo li na izložbi još pokoji grad, recimo Hrvojev zavičajni Zagreb, emocionalni naboj ostaje isti, ta i oni su nečiji zavičaj, ili je možda bolje reći, mi smo svi njihovi baštinici. Prebogati ili bogatiji Hrvojevim srcem i perom, zapisao je Miljenko Domijan u bogato ilustriranom katalogu koji prati izložbu.