Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U crkvama o referendumu samo svećenici

22.11.2013. 23:00
U crkvama o referendumu samo svećenici


Obitelj je intimna zajednica bračnog života i ljubavi, poručuje zadarski nadbiskup


“Brak je životna zajednica žene i muškarca” naslov je dopisa zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića kojeg je u svezi održavanja referenduma uputio svećenicima, Bogu posvećenim osobama i katehetama u Zadarskoj nadbiskupiji, navodeći i konkretne odredbe. Obitelj je intimna zajednica bračnog života i ljubavi, a zvanje za ženidbu upisano je u samu narav muškarca i žene. Zbog toga je ženidbeni savez muškarca i žene Isus uzdigao na dostojanstvo svetog sakramenta, poručuje mons. Puljić.
Mons. Puljić upozorava kako su neki mediji neprofesionalno pisali o temi referenduma.
– Usprkos poštivanja pravne procedure sa strane građanske inicijative “U ime obitelji”, uočeni su brojni primjeri netrpeljivosti prema nositeljima te inicijative. Premda u temeljnim odredbama Obiteljskog zakona RH stoji da je “brak zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca” (članak 5), u velikom dijelu medija pisalo se i govorilo o neustavnosti takve akcije te podmetalo duh diskriminacije i nesnošljivosti. Prozivalo se i Katoličku Crkvu u Hrvatskoj i njene predstavnike kako nisu u suglasju s papom. Neki su se političari natjecali kako što zornije sugerirati građanima da budu ‘protiv’, a to je otežavalo kvalitetnu raspravu koja bi pomogla građanima da slobodno i osobno donesu svoju odluku, piše zadarski nadbiskup. Podsjeća i kako su visoki predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj sa svog devetog međureligijskog susreta u Zagrebu 12. studenog pozdravili odluku Hrvatskog sabora o raspisivanju referenduma; pozvali su sve vjernike, katolike, pravoslavce, protestante, židove, muslimane i druge, da u nedjelju, 1. prosinca izađu na referendum i svojim glasom osiguraju ustavnu zaštitu braka, jer brak je zajednica žene i muškarca, te kao takva najbolje mjesto za primanje i podizanje djece i temeljna jedinica svakog društva.
Organizacijski odbor Građanske inicijative “U ime obitelji” najavio je da će župnim uredima dostaviti određenu građu prigodom referenduma, no nadbiskup upozorava da u crkvi mogu o referendumu govoriti samo svećenici.
– Akcije koje organizira i promiče spomenuti Odbor Građanske inicijative “U ime obitelji” neka se odvijaju izvan crkve uz eventualnu župnu tehničku pomoć. Svećenik ih može najaviti u crkvi među oglasima koje daje na svršetku svete mise. Neka Bog blagoslovi sva plemenita nastojanja u prilog božanske ustanove braka i obitelji” piše nadbiskup Puljić.