Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Nije izgledno da Kalmeta bude kandidat na izborima u svibnju 2017.”

22.11.2016. 23:00
“Nije izgledno da Kalmeta bude kandidat na izborima u svibnju 2017.”


Odluka Županijskog odbora, nakog toga Predsjedništvo HDZ-a i u konačnici razgovor s Kalmetom, takvo je postupanje HDZ-a prema zadarskom gradonačelniku jučer u Aktualnom prijepodnevu zasjedanja Hrvatskog sabora najavio premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.
HDZ je stranka koja funkcionira na načelu supsidijarnosti, odgovorio je Plenković SDP-ovu Željku Jovanoviću, kojeg je zanimalo je li pozvao Božidara Kalmetu na razgovor i zatražio od njega da podnese ostavku na mjesto gradonačelnika Zadra i šefa županijskog HDZ-a, nakon što je prije dva dana protiv njega podignuta nova optužnica, ovog puta zbog filma “Prometna renesansa”.
– Jeste li pogledali Kalmetino producentsko remek djelo “Prometna renesansa”, nagrađeno optužnicom USOK-a, a vjerojatno će biti nominirano i za Oskara za korupciju, pitao je Jovanović ironično primjetivši da se protiv Kalmete optužnice podižu po načelu “svakog tjedna, optužnica jedna”.
Plenković je odgovorio kako očekuje da “u novim okolnostima” o optužnici prvo raspravi HDZ-ov Županijski odbor, koji će izvijestiti Predsjedništvo HDZ-a, čija će sjednica biti početkom prosinca, i onda će se vidjeti na koji način donositi odluke.
– Uostalom, kako se moglo i danas vidjeti po medijima, nije izgledno da gospodin Kalmeta bude ponovno kandidat na izborima u svibnju 2017., rekao je Plenković.
Podsjeća pritom kako u hrvatskom pravnom sustavu postoji načelo presumpcije nevinosti, poručuje da nikoga unaprijed ne želi stigmatizirati, niti dovoditi u položaj koji bi bio nepovoljan u odnosu na ono za što ga se tereti.
– Stav je jasan i principjelan, prvo Županijski odbor, nakon toga Predsjedništvo stranke i u konačnici razgovor sa Kalmetom, rekao je Plenković, čiji odgovor nije zadovoljio Jovanovića, koji pita kako to da “presumpcija nevinosti” nije vrijedila i za bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.
– Da je vrijedila Vi danas ne biste bili predsjednik HDZ-a, dakle to su dvostruki kriteriji, ustvrdio je Jovanović, podsjetivši kako je Karamarko svojedobno poručio da će Kalmeta morati podnijeti ostavku na sve političke dužnosti ako USKOK protiv njega podigne optužnicu.