Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dodijeljene nagrade najboljim ribolovcima

Autor:

22.12.2008. 23:00
Dodijeljene nagrade najboljim ribolovcima

Foto: Zvonko KUCELIN



Četvrti put za redom dodijeljene su nagrade i priznanja najuspješnijim ribolovcima Zadarske županije, točnije pobjednicima natječaja Najulov 2008. koji se tradicionalno održava u organizaciji priloga Zadarskog lista Plodovi zemlje i mora. Svečanost proglašenja najribolovca održana je u AC Mitrović u Zadru.
Grand Prix Najulova 2008., titula pobjednika natjecanja pripala je ove godine Hrvoju Vukića. Zajedno s laskavom titulom Vukić je dobio i 30.000 kuna vrijedan plastično brod koji je dar Zadarskog lista. Vukić je do titule najboljega i vrijednog poklona došao ulovom do sada najvećeg ulovljenog pauka od nevjerojatnih 2,40 kilograma. Drugo elitno priznanje, ono za Najpothvat otišlo je u ruke Miroslavu Nekiću za ulovljenog gofa od čak 44,40 kilograma. Zajedno s titulom Nekić je dobio i izvanbrodski motor «yamaha» od 8 KS vrijedan 14.000 kuna koji je dar tvrtke Trofej auto d.o.o. Zadar.
Prisutnima gostima, ribolovcima i prijateljima ribolova i Zadraskog lista , među kojima su bili i saborski zastupnici Nevenka Marinović i Ivo Grbić, obratili su se direktor Zadarskog lista Damir Maričić, urednik priloga Plodovi zemlje i mora Nedjeljko Jusup, dožupan Đani Bunja i predsjednik Ceha ribara Hrvatske Ante Tonči Fabijanić.
– Zadarski list nastoji živjeti sa svojom okolinom i pri tom želimo dati doprinos razvoju poljoprivrede i ribarstva gdje još ne koristimo dovoljno svoje potencijale. Na to nas obavezuje i činjenica da je Zadar je prvak u ribolovu u Hrvatskoj te da smo baštinici najveće ravnice na Mediteranu naših Ravnih kotara, rekao je Maričić.
– Ovo je samo nastavak niz akcija koje Zadarski list od svog utemeljenja prije četrnaest godina organizira i kojima nagrađuje svoje čitatelje. Cilj ove akcije je popularizacija ribolova i promicanje odgovornog odnosa prema moru, odnosno da naš ribolovac bude i ekolog, rekao je Jusup i nastavio:
– Naše more je kužina i kupatilo Europe. Trebamo samo bolje znati ponuditi naše proizvode koje imamo. U tome veliku ulogu imaju naši ribari kojima poručujem da po starom dobrom običaju čuvaju svoje pošte i ne daju tuđincima da dolaze na njih.
Dožupan Bunja zahvalio se Zadarskom listu na promicanju ribolova i poljoprivrede, a Fabijanić je kazao kako je naša obaveza sačuvati hrvatski dio Jadrana od devastiranja, odnosno pretjeranog izlova.
I jučerašnju feštu najribarskijeg priloga najčitanije novine u najribarskijem gradu u Hrvatskoj popratila je pjesma Zorana Jelenkovića i bakalarom bogat švedski stol.


 DOBITNICI


Uz Hrvoja Vukića kojem je pripao Grand Prix Najulova 2008. i Miroslava Nekića kojemu je pripala titula za Najpothvat, Grand Prix je otišao u ruke drugoplasiranom Šimi Vrkiću i trećeplasiranom Alenu Nemariću.
Isto tako dodijeljene su prigodne plakete Šimi Vrkiću za najvećeg zubaca, Zoranu Aniću za najbrancina, Renatu Barešiću za najveću oradu, Miroslavu Nekiću za najgofa, Mladenu Paniću za najlignju i Šimi Stanišiću za najveću ulovljenu hobotnicu. Priznanje je dobio i dvogodišnji Josip Jakšić koji je s ulovljenom licom od 60 dekagrama bio najmlađi sudionik ovogodišnjeg Natječaja.




 DESETLJEĆE I POL U RIBOLOVU


– Brod već imam, ali i ovaj će dobro doći. Već nekih trinaest četrnaest godina bavim se ribolovom. Imao sam razno raznih ulova, ali ovaj pauk od 2,.40 kilograma je bio najneuobičajeniji, rekao je najuspješniji ribolovac u Zadarskoj županiji Hrvoje Vukić.
– Nisam očekivao nagradu i bio sam iznenađen kad sam u Zadarskom listu pročitao svoje ime. U ribolov sam ušao prije petnaest godina. Nisam znao ništa, a evo došao sam do toga da lovim velike ribe, rekao je nosio titule za Najpothvat 2008. Miroslav Nekić.