Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Da su me prošlo ljeto pozvali u Zadar, vjerujem da bih ostao

22.12.2010. 23:00
Da su me prošlo ljeto pozvali u Zadar, vjerujem da bih ostao


Kad sam trebao upisati srednju školu u dogovoru s roditeljima otišao sam u Dinamo. U Zadru nisam vidio perspektivu, bilo je nekih okolnosti koje nismo mogli prihvatiti i zato sam otišao
U Švicarskoj su brzo shvatili ono što mnogi i u Zadru i Hrvatskoj nisu, Puljić je stoper velikih mogućnosti. Rolf Fringer, trener Luzerna, koji je nogometni zanat usavršavao i u Bundesligi, Puljiću je otvorio vrata prve momčadi, bez obzira što je Zadranin došao kad je sezona već počela
Prošlo ljeto bio je  praktički na ulici, bez kluba  nakon što nije dogovorio  ostanak u Lokomotivi.  No, na Stanovima se za  njega nisu zanimali.
– Da me netko iz Zadra nazvao prošlo ljeto vjerujem da bismo se brzo dogovorili – kaže Tomislav Puljić  (1983.), danas stoper Luzerna,  vodeće momčadi švicarske lige. U Luzernu je Puljić doživio  pravi preporod od igrača osporavanih kvaliteta do nezamjenjivog srednjeg braniča  momčadi koja je svojim rezultatima bacila u trans brojne  navijače. Luzern ima bod više  od drugoplasiranog Basela,  posljednjih sezona redovnog  sudionika Lige prvaka.
– U 110 godina postojanja  Luzern je samo jednom bio  prvak, 1989. godine.
Do prije godinu i pol dana  javnosti gotovo nepoznat Zadranin doživio je prošle jeseni  najveće trenutke mukotrpne  karijere. Igrač koji je tek u 26.  godini, punih 20 godina nakon  što je počeo trenirati nogomet,  debitirao u Prvoj HNL danas  može biti ponosan na ono što  je iza njega.
– U Zadru sam bio do 14.  godine i iz toga razdoblja najviše pamtim Davorina Matoševića, prvog trenera koji je i  najzaslužniji za moju tehničku  formaciju. Kad sam trebao  upisati srednju školu u dogovoru s roditeljima  otišao sam u Dinamo. U  Zadru nisam vidio perspektivu, bilo je nekih  okolnosti koje nismo  mogli prihvatiti i zato sam  otišao.
Treća liga i anemija
Sa 14 godina Puljić se našao  u milijunskom gradu.
– Roditelji su ostali u Zadru,  ali u Zagrebu je na studiju bila  sestra Antonija, a došao je i  brat Krešo koji je upisao Policijsku akademiju. Živio sam  u Đačkom domu, išao u školu,  trenirao i bez obzira na sve  poteškoće koje takav život nosi brzo sam se prilagodio. Vjerujem da mi je to pomoglo da u  nekim životnim situacijama  bržem odrastem od svojih  vršnjaka.
Dvije godine kadeta, pa dvije juniora i Puljić je došao  pred zid koji čeka sve mlade  igrače. Preskočiti zid znači  krenuti u ozbiljan seniorski  nogomet, stati pred zid donosi  neizvjesnost, nerijetko i prekid karijere.
– Dinamo me poslao godinu  dana u Treću ligu u Lokomotivu i to sam prihvatio. Kad  sam vidio da od povratka u  Dinamo neće biti ništa smatrao sam da je bolje vratiti se  kući i tu igrati Treću ligu. Nema smisla živjeti daleko od  kuće samo zato da bih negdje  igrao u dva ranga ispod Prve  lige. Osim toga, dobio sam  poziv za odsluženje vojnog roka i to je samo ubrzalo povratak u Zadar. Prihvatili su  me u Velebitu, potom i u Arbanasima za koje sam igrao u  Trećoj ligi. Dok je trener Zadra bio Stanko Mršić odradio  sam i jedne pripreme se Zadrom nakon čega su mi rekli  da nisam za prvu momčad nego da odem na kaljenje negdje  u niži rang. Te pripreme su bile  moj jedini doticaj sa seniorskim nogometom u Zadru.
Iako Treća liga baš i nije  san mladih igrača Puljić se  nije bunio. Odslužio je vojni  rok i nastavio trenirati i igrati  nogomet. Igrao je mali nogomet, u Sv. Anti. Za to razdoblje Puljić kaže da mu je  posebno drago. No, pojavili su  se i neki novi, ne nogometni  problemi.
– Imao sam velikih poteškoća s anemijom zbog čega  sam šest-sedam mjeseci bio izvan nogometa. Kad je to  prošlo javili su se iz Lučkog,  koje je tada bilo u Trećoj ligi.  Pristao sam i u Lučkom je sve  krenulo nabolje. U Lučkom  sam postigao šest golova i uvijek kažem da je Lučko bio moj  novi početak. Svaka godina  nakon toga donosila je nešto  još bolje od onoga što je  prošlo.
Sesvetsko razočaranje
Igre u Lučkom bile su dobra  podloga za viši rang. Puljiću  su se javili iz Druge lige, iz  Croatije Sesvete.
– Kad sam 2006. došao u  Sesvete trener je bio Predrag  Stilinović i kod njega sam bio  standardni član prve  momčadi. Onda je došao Borimir Perković kod kojeg sam  bio na klupi. Konačno, nakon  Perkovića doveli su Zlatka  Kranjčara koji je u mene imao  veliko povjerenje. Vratio me u  prvu momčad s kojom sam  2008. ušao u Prvu HNL. Igrali  smo kvalifikacije protiv Hrvatskog dragovoljca i kad smo  to prošli mislio sam da je konačno došlo vrijeme da zaigram u Prvoj HNL.
No, to se nije dogodilo. Puljić je još jednom vraćen natrag, ponovno u Drugu ligu.
– Zvonko Zubak, predsjednik Croatije, nije me želio  ostaviti u momčadi. Rekao mi  je da dovode navodno kvalitetnije stopere, što je značilo  da za mene neće biti mjesta. To  nisam mogao prihvatiti jer  sam kod Kranjačra bio standardan i mislio sam da moj  ostanak u Sesvetama nije upitan. No, Zubak je drugačije  mislio. Danas kad vidim što se  sve dogodilo s Croatijom očito  je bolje da tamo nisam ostao.
Ipak, Zubakova odbijenica  teško je pogodila Puljića.
– Iako sam i do tada imao  svakakih poteškoća to je bio  period u kojem sam možda i  prvi put vrlo ozbiljno razmišljao o prekidu karijere. Nisam  više vidio smisla igrati nogomet u kojem bih svaki put kad  bih napravio korak naprijed  bio vraćen dva koraka unatrag. Srećom, javila se Segesta  i danas sam jako zahvalan  Srećku Bogdanu i Damiru Petraviću koji su me pozvali u  Sisak u Drugu ligu. Imao sam  potpunu slobodu u igri i na  terenu sam davao sve da bih se  Siščanima odužio na tome što  su mi praktički spasili karijeru.
Prema nekim anketama Puljić je u sezoni 2008./09. bio  najbolji stoper Druge lige, bez  obzira na to što je Segesta bila  daleko od vrha ljestvice. Konačno, u ljeto 2009. došao je  poziv iz Lokomotive, koja je  tada tek ušla u Prvu HNL. U  Lokomotivi je uz Nina Bulu i  Željka Sopića Puljić sa samo  26 godina bio najiskusniji  igrač.
– Osim Lokomotive zvali su  me iz Slaven Belupa,  Međimurja i Slavonca koji je  trebao ući u Prvu HNL. Kad  sam sve sagledao izabrao sam  Lokomotivu i nisam pogriješio. Igrao sam sve utakmice  na kojima sam mogao igrati, a  s obzirom da nisam bio ozlijeđen izostajao sam samo kad  sam imao tri žuta kartona. Jedini problem bio je što smo  domaće utakmice igrali pred  praznim tribinama. Danas kad  sam u Švicarskoj i kad vidim  koliko tamo ljudi dolazi na  utakmice Prva HNL s tako  malo navijača izgled kao lakrdija.
Luzern životna prilika
Prošlo ljeto Puljić je dugo  čekao klub. Na kraju se javio  Karlovac. Igor Pamić ponudio  je Puljiću prihvatljive uvjete i  potpis za Karlovac je bio gotova stvar.
– Bio sam praktički na putu  za Karlovac kada mi je jedan  prijatelj iz Švicarske poslao  poruku da bih mogao doći u  Luzern jer su tamo tražili stopera. O toj ponudi razmišljao  sam ravno pet minuta i shvatio  da je to životna prilika kakvu  do tada nisam imao. Nazvao  sam Igora Pamića i zamolio ga  dva-tri dana slobodno za odlazak uz Luzern. Pamić je to  prihvatio i na tome sam mu  jako zahvalan jer sam s Karlovcem već bio sve dogovorio.  Putovao sam automobilom do  Luzerna deset sati, došao sam  tamo u dva sata ujutro, ustao u  šest, a u deset sam bio na  treningu. To za mene nije bio  običan trening jer sam u Luzern zapravo došao na probu.
U Švicarskoj su brzo shvatili ono što mnogi i u Zadru  i Hrvatskoj nisu, Puljić je stoper velikih mogućnosti. Rolf  Fringer, trener Luzerna, koji  je nogometni zanat usavršavao i u Bundesligi, Puljiću  je otvrio vrata prve momčadi,  bez obzira što je Zadranin  došao kad je sezona već  počela, bez ijednog dana priprema s ostatkom momčadi.
– Potpisao sam ugovor na  godinu dana, došao u Zadar  po suprugu Anu i vratio se u  Luzern. Ono što smo odigrali  ove jeseni za mene je poput  bajke. Osim toga, Ana i ja  dobili smo kćer Zaru kojoj su  suigrači posvetili jednu pobjedu u ligi. Većinu kola smo  bili na prvom mjestu, ja sam  igrao sve utakmice osim prve  dvije dok nisam bio registriran, a izostao sam jednom  zbog žutih kartona. Danas sam  zahvalan Bogu na svemu što  mi je dao u životu, bez njegove  pomoći ništa ne bih postigao.
U Luzernu grade novi stadion koji će biti gotov do lipnja  sljedeće godine. Na otvorenje  modernog zdanja za 20 tisuća  gledatelja doći će netko od  engleskih velikana, Liverpool  ili Manchester. Titula prvaka  savršeno bi se uklopila u nogometni preporod koji Luzern  proživljava.
– Naravno da možemo biti  prvaci, ali Basel ima daleko  najjaču momčad. Njihov  budžet je oko 60 milijuna eura,  dok mi, koliko mi je poznato,  imamo 6-7 puta manji proračun. Dok Basel i Young boysi igraju europska natjecanja  dogodi im se poneki propust u  Švicarskoj i mi smo to prošle  jeseni iskoristili.


Kina i Austrija


Luzern nije prvo Puljićevo međunarodno iskustvo. Prije odlaska u  Lučko Puljić je 20 dana bio na probi u Kini, a potom je pola godine igrao  u austrijskoj trećoj ligi (Vocklabrucker sportklub).
– Iskustvo iz Kine ne bih nikome poželio, tamo su uvjeti za život takvi da  nisam želio ostati tamo za ne znam kakve novce.




Od napadača do stopera


U mlađim kategorijama te na početku seniorske karijere Puljić je  u igri bio napadački orijentiran. Igrao je u veznoj liniji, a često su ga  treneri koristili i na  poziciji povučenog  napadača. S obzirom na njegovih 192  cm visine nije čudno  da su neki treneri  primijetili da Puljić  može biti koristan i  u igri prema natrag.
– Nakon što sam u  godinu dana narastao 20 cm došlo je  do toga da sam promijenio poziciju. U  Velebitu su me stavljali i na lijevi bok, ali  to mi mjesto nije  odgovaralo zbog visine. Konačno sam u  Sesvetama vraćen u  zadnju liniju i na toj  mi poziciji najviše  odgovara igrati.


Nezamjetljiv u Lokomotivi i Luzernu


Prošle sezone Puljić je u Lokomotivi u Prvoj HNL odigrao 26 utakmica (2088 minuta) od kojih je na 23 na terenu bio svih 90 minuta. Za “lokose” je Puljić zabio i četiri gola i bio najefikasniji stoper lige. U Luzernu je Zadranin od 18 (u prve dvije nije ni mogao nastupiti zbog registracije) odigrao 15 utakmica, od kojih samo na jednoj na terenu nije bio cijelu utakmicu. Tako je jesenas jedinu utakmicu Puljić izostao zbog tri žuta kartona. Stigao je Puljić jesenas zabiti i tri pogotka.


Rad sa Stipanom Vukasom


Puljić je u karijeri promijenio brojne trenere, no najviše pamti onoga koji ga zapravo nikad nije trenirao u nekoj momčadi.
– Koristio sam svaku priliku za rad sa Stipanom Vukasom, kondicijskim trenerom, kojemu sam zahvalan za sve što je napravio za mene u karijeri. Svaku zimu i ljeto kad sam bio slobodan trenirao sam s Vukasom i to bih preporučio svakom igraču. I ovih dana, prije povrtka u Luzern, trenirat ću s Vukasom.


“Skijaši” sve bolji nogometaši


Kvaliteta švicarske lige, za koju se u Hrvatskoj dugo godina govorilo da je “skijaška liga”, svake je sezone sve veća. Potvrđuju to i odlični rezultati švicarskih klubova u europskim natjecanjima.
– Tijekom polusezone smršavio sam šest kilograma. Švicarska liga je najmanje dvostruko jača od Prve HNL, igra se brzo i potrebno je fizički biti besprijekorno spreman. Osim Dinama, svi ostali hrvatski klubovi u Švicarskoj bi se borili za ostanak.


Još samo Hrvatska


Puljić ne skriva da u karijeri ima samo još jednu želju.
– Reprezentacija. Znam da to neće biti lako, ali imam se pravo nadati da ću za Hrvatsku nastupiti makar na jednoj prijateljskoj utakmici. Jedini problem u tome mi mogu biti emocije jer ne znam kako bih se s njima nosio kad bih došao u priliku zaigrati za Hrvatsku.