Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Grand prix Alaburiću, a Najpohvat Šutiji

22.12.2010. 23:00
Grand prix Alaburiću, a Najpohvat Šutiji


Najulov pokazuje da u našem moru ima oborite ribe, da je naši ribari znaju uloviti, a kuhari spremiti. Ribolov kao jednu vrstu pustolovnog turizma i plodove našeg mora trebamo ponuditi našim gostima iz najrazvijenijih zemalja Europe kojima smo mi najbliža kužina i kupaonica. U konačnici to je i cilj našeg Najulova, rekao je urednik priloga Plodovi zemlje i mora Nedjeljko Jusup


U tradicionalnoj  akciji Zadarskog lista i priloga  Plodovi zemlje i mora “Najulov 2010” danas su po šesti put  proglašeni  najuspješniji ribolovci Zadra i Zadarske županije. Temeljem bodovne liste i  odlukom Ocjenjivačkog suda  laskavi naslov  Grand  prix  pripao je Slavku Alaburiću iz  Zadra. On je ulovio gofa od 59,80 kilograma. Njemu je  pripala plastična brodica vrijedna 30.000 kuna, dar Zadarskog lista. Drugo mjesto  pripalo je Marijanu Križanu  za ulovljenog brancina od  10,733 kg.  Treće mjesto osvojio je Nikola Šutija iz Benkovca za ulov lice  od 29,50  kg.
Dodjela koja je održana u  Trofej autu privukla je ugledne ljude ovoga grada i zaljubljenike i utjecajne ljude iz  ribarstva. Uz gradonačelnika  Zadar Zvonimira Vrančića  događaju su prisustvovali  predsjednik Ceha ribara HOK Ante Tonći Fabijanić, pročelnik  Upravnog odjela za poljoprivredu i razvoj otoka Grada  Zadra Ivica Katić, predstojnik  Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji Damir Valčić,  direktor TZ Zadarsjke županije Ivo Dunatov, predsjednica Trgovačkog suda u Zadru  i strastvena ribolovka Ardena  Bajlo i drugi gosti.
Gradonačelnik Vrančić kazao je kako prilog Zadarskog  lista Plodovi zemlje i mora  privlači veliki interes javnosti i  nastavio u ležernom stilu.
 – U lovu, ribarstvu i politici  dozvoljeno je malo lagati.Nadamo se ipak da se to negdje  ne zloupotrebljava. Ovdje ribarske laži svodimo na minimum i ovdje pobjeđuje najbolji.
 Važnost i svrhu akcije istaknuo je urednik priloga Plodovi zemlje i mora Nedjeljko  Jusup:
– Naši ribolovci su tijekom  godine ulovili više od 350 kilograma oborite ribe, prosječna težine primjerka više od  sedam kilograma. To znači da  u našem moru ima oborite  ribe, da je naši ribari znaju  uloviti, a kuhari spremiti. Ribolov kao jednu vrstu pustolovnog turizma i plodove  našeg mora trebamo ponuditi  našim gostima iz najrazvijenijih zemalja Europe kojima  smo mi najbliža kužina i kupaonica. Time se može produžiti sezona što je u konačnici to je i jedan od ciljeva naše  akcije.
Titulu u kategoriji “Najpothvat 2010.” ocjenjivački sud  u  sastavu mr. sc. Tomislav Vodopija, dr. sc. Lav Bavčević,  mr.sc. Neven Bosnić,  prof. dr. sci. Ante Kolega Bage, prof. Joško Gatara i urednik Plodova zemlje i mora  dipl. novinar Nedjeljko Jusup  i proslavljeni ribolovac Joško  Radman, dodijelio je već spomenutom Nikoli Šutiji za licu  od 29,50 kg koju je  ulovio na  vrlo dramatičan način, boreći  se s njom više od jednog sata s,  uloživši pritom spretnost, lukavstvo, nadnaravnu snagu i  ribarsku vještinu. Uz titulu  “Najpothvata 2010.” slavodobitniku Nikoli Šutiji pripao je i  izvanbrodski motor “yamaha”  od 4,5 KS, dar tvrtke Trofej  auto d.o.o. Zadar.
Za najveće ulovljene primjerke jadranskih riba, u istom  natjecanju, titule pobjednika  pripadaju Tomislavu Rajhenfateru najzubaca od 11,35 kg,  Marijanu Križanu za kapitalnog brancina od 10,733 kg.  Križanu  pripada i titula za   najoradu od 6,905 kg.  Najvećeg gofa od 59,80 kg ulovio  je Slavko Alaburić,  najveću  lignju od 2,40 kg ulovio je  Šime Glavan iz Privlake, a  najvećeg arbuna (2,15) Dalibor Barešić iz Draga.
 Dodijeljen  je i  trofej “Ribarsko srce” kojeg je kao najuporniji natjecatelj s četiri ulova osvojio Nikola Šutija iz  Benkovca. On je ulovio dvije  lice od 29,50 i 15 kilograma,  te  dva  brancina od 6 i 8,70 kg.
Prema odluci Ocjenjivački  sud Plodova zemlje i mora  Zadarskog lista ove godine po  prvi put se posthumno dodjeljuje priznanje “Ribar i more” natjecatelju i velikom  zaljubljeniku u more Antunu  Turku koji je tragično preminuo.
Inače, natjecatelji su ove  godine ulovili ukupno 353,49  kilograma uglavnom oborite  ribe, najveća riba je gof od  59,80 kg, a prosijek ulova bio  je 7,364 kg po natjecatelju.


 KADA JE GOF OD 30 KILOGRAMA MALI




Slavku Alaburiću iz Zadra pripao je Grand Prix za ulovljenog gofa od 59,80  kilograma.
– Ova nagrada mi znači puno. Moram priznati da nisam očekivao naslov  Grand Prixa. Gof od 59,80 kilograma, visine 1,80 metara bio je prava  grodsija. Kad smo ga zet i ja izvukli uplašio sam se. Nisam mogao vjerovati.  Imali smo ogromne probleme dok smo ga izvukli. Ulovili smo i još jednoga  malog od trideset i dva kilograma, rekoa je Alaburić.


 RIBARSKO SRCE RIBARU S DUNAVA


Trofej “Ribarsko srce” dodjeljen je Nikoli Šutiji iz Benkovca. On je bio  najuporniji natjecatelj ovogodišnjeg Najulova s četiri ulova.
– Na moru sam početnik, na njega sam počeo ići prije godinu dana.   Odrastao sam u Srijemu na Dunavu i zavolio sam vodu, a more sam eto  otrkio tek prije godinu dana, iako sam  u Benkovac došao 1996. More me  primilo i sad mogu reči da mi je skoro bolje na njemu nego na rijeci, kaže  Šutija.


 NAGRADA ZA USPJEH I TRUD


Drugo mjesto u ukupnom poretku pripalo je Marijanu Križanu za  ulovljenog brancina od 10,733 kg. Krizan je već tradicionalan sudionik i  dobitnik nagrada u našoj akciji.
– Drago mi je da netko cjeni uspjeh i trud nas ribolovaca. Tribalo mi malo  više mladih ljudi javlja na ovaj natječaj, rekao je Križan.


 BAREŠIĆ ULOVIO NAJVEĆEG ARBUNA


Dalibor Barešić iz Draga ulovio je najvećeg arbuna od 2,15 kilograma.
– Drago mi je što sam osvojio nagradu. Radim kao vatrogasac u  biogradskoj vatrogasnoj postrojbi, a dosta slobodnog vremena provodim na  moru. Svaki dan proveden na moru predstavlja mi poseban gušt, novi  doživljaj. Izvuči arbuna od 2,15 kilograma bio je poseban doživljaj, rekao je  Barešić


 RAJHENFATERU NAGRADA ZA NAJZUBACA


Tomislav Rajhenfater ulovio je najzubaca od 11,35 kilograma.
– Drago mi je što sam primo nagradu. Često idem na more, ljep je osjećaj  uhvatiti veliku ribu i na kraju biti nagrađen za taj uspjeh, rekao je   Rajhenfater nakondanašnje dodjele nagrade.