Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Plesna bajka prema Andersenovoj bajci

22.12.2010. 23:00
Plesna bajka prema Andersenovoj bajci


Još jedno rasplesano veče u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar. Mali  plesači Plesnog studija “Zalet”  pokazali su roditeljima, rodbini i prijateljima što su sve  naučili u jednoj od svoje dvije  godišnje plesne predstave.
Predstavu naziva “Čarobni  snovi” osmislila je i napravila  koreografiju voditeljica “Zaleta” Iva Burčul, a napravljena je  prema Andersenovoj priči o  “Pjeskuljku”, malenom patuljku koji djeci po noći sipa pijesak u oči kako bi lakše zaspali  i sanjali lijepe snove. Nakon  što ih Pjeskuljak uspava pijeskom iz svoje vreće jedna  skupina djece odsanja cijelu  predstavu, a na kraju predstave svi zapadnu u san. Tako  su se nakon Calderona de la  Barce motivom sna poigrali i  najmanji, ali na puno jednostavniji i veseliji način.
U HNK-u Zadar sinoć se  predstavilo stotinjak djece od  vrtićke dobi pa do srednje škole pokazujući uvježbane plesne  pokrete na različite melodije.
Sudjelovanjem u predstavama i kroz učenje kako glumiti u  Plesnom studiju “Zalet” djecu  pokušavaju naučiti kako u  životu prepoznati i ono apstraktno i snaći se u životnoj  predstavi u kojoj moramo znati koje kostime obući i kad izaći  na pozornicu.
Osim izvrsnog plesa na plesačima su se isticali i prekrasni  kostimi. Iako je predstava prikazivala snove publika je itekako bila budna. Male izvođače na kraju je nagradila  gromoglasnim pljeskom. Stoga ako je sve san i ako spavamo  sinoć smo u HNK Zadar imali  baš lijepe snove.