Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tradicionalno travanj pripao kuglačima

22.12.2010. 23:00
Tradicionalno travanj pripao kuglačima


Svoj posao pak nisu propustili obaviti kuglači Zadra koji su u travnju uspjeli šesti put u nizu osvojiti titulu prvaka Hrvatske


Travanj je nudio završetke ligaških natjecanja u većini sportova,  no ona koja su najzanimljivija, ona košarkaša i  nogometaša, išla su prema  svojoj kulminaciji. Košarkaši Zadra svojim navijačima su kroz četvrti mjesec u godini pružali partije  na koje ih i nisu baš navikli  tijekom NLB sezone. Nakon ožujskih 3-0 taj omjer  je za mjesec dana narastao  na kapitalnih 9-0 pred posljednjih pet kola do doigravanja.
Košarkaši prema  jedinici
Zagrijavanje je bilo gostovanje u Baranji kod  VROS Darde (94:76), a  onda su uslijedili najteži  protivnici Zagreb i Cibona  na Višnjiku. Zagreb je pao  nevjerojatno lako, igrači  Danijela Jusupa su pokazali tko je gazda u  Krešinom domu mravima  iz Trnskog te ih zaledili na  minus 29 poena (103-74).  Uslijedio je derbi protiv  Cibone koji je definitivno  usmjerio Zadrane prema  jedinici u doigravanju. Pobjeda je mogla na kraju biti i  mnogo uvjerljivija od konačnih 74:68, a odličnu izvedbu je ponovno imao  Marko Car koji je ugradio u  slavlje Zadrana 23 poena.  Buletu su još do kraja mjeseca plaćali redom Trogir i  Zabok na svom parketu te  Svjetlost na Višnjiku. Sa 9  čistih pobjeda Zadrani su  svisoka gledali ostalu konkurenciju te su imali veliku  priliku otići u doigravanje  za prvaka s najbolje moguće pozicije.
U Ligi za ostanak sličan  put imali su i košarkaši  Borik-Puntamike kojima je  trebala teoretski jedna  pobjeda u preostalih šest  kola do kraja natjecanja.  Nisu čekali, nego su to obavili odmah na prvom sljedećem ispitu protiv Dubrovnika koji su slomili s  rezultatom 103:76. No  igrači Nevena Plantaka se  nisu htjeli zaustavljati na  tome te su u idućih pet kola  uzeli još četiri pobjede. Dubrava i Šibenik su padali u  Jazinama, potkrao se u  međuvremenu poraz u  Kaštel Starom, no s još dva  slavlja protiv Splita i u Dubrovniku zabetonirali su  status pobjednika Lige za  ostanak što ih je legitimno  svrstalo kao 9-plasiranu  košarkašku momčad u Hrvatskoj.
Uspjeh su postigle i  košarkašice Zadra koje su  nakon šokantnog domaćeg  poraza od Požege u 6. kolu  Lige za ostanak uspjele izvući maksimum u egzistencijalno važnom susretu protiv Biske Pule. Pobjeda od  25 razlike (90:65) značila je  osiguranje ostanka u A-1  ligi za mlade košarkašice  Zadra. Potvrda je uslijedila  u predzadnjem kolu protiv  Trešnjevke (51:68), dok se  kući nije moglo slaviti kontra kvalitetnijeg Agrama  (74:87) u posljednjem kolu.  Ipak okus je na kraju bio  sladak, jer se uspjelo  sačuvati prvoligaški status.
Kriza nogometaša
S potvrdom osiguranja  prvoligaškog statusa imali  su pak problema nogometaši Zadra. U travanj se ušlo  štoviše s pet utakmica u  nizu bez poraza, a ubrzo je  uslijedila i nova dobra vijest  sa Stanova tj. pobjeda 2:1  nad Osijekom u 23. kolu  koju su nogometaši Zadra  posvetili njihovu stradalom  kolegi Hrvoju Ćustiću, čija  je obljetnica smrti pala na  sam datum utakmice s Osijekom. Ujedno je to slavlje  nad Slavoncima bila potvrda najduže serije bez poraza u povijesti NK Zadar u  1. HNL. No kola su vrlo  brzo počela kliziti nizbrdo.  Upalo se u seriju negativnih  rezultat te je ostanak ponovno postao vrlo aktualan.  Poraz od 2:0 u Puli od Istre  1961 nije bio čudan koliko  ni onaj od Slaven Belupa u  Koprivnici u 25. kolu (1:2).  No definitivno je šokirao  domaći poraz od Intera u  idućem kolu (0:1), dok se  riječima ne može opisati  poraz na Kantridi (2:3) od  Rijeke nakon što su Zebićevi igrači imali vodstvo  2:1 u 90. minuti. Od velikog  uzleta nakon zimske pauze  došlo je do strmoglavog pada u travnju te je postalo  vrlo gusto oko dna ljestvice  HNL-a, a Zadranima nije  išlo u prilog što su upali u  vidljivu krizu.
Pobjednička serija rukometaša Zadar Slada popela  se početkom četvrtog mjeseca na brojku tri slavljem u  derbiju nad Crikvenicom  (31:26). Četvrta u nizu dogodila se u sljedećem kolu  kod Ivančice Ivanec  (32:29), dok je posao kontra Trilja za Zadrane bio  revijalnog tipa (42:23). Tri  kola prije kraja igrači Roka  Paleke imali su čistu situaciju da s nastavkom dobrih rezultata uspiju ostvariti plasman u elitni hrvatski  rukometni rang.
Kuglači po šesti put
Svoj posao pak nisu propustili obaviti kuglači Zadra koji su u travnju uspjeli  šesti put u nizu osvojiti titulu prvaka Hrvatske. Slavlje je bilo spremno u Osijeku gdje su ipak Zadrani  pokleknuli od domaćeg Konikoma. Sve je to bila samo  optička varka, jer je u posljednjem kolu na Mocire  dolazio posljednjeplasirani  Trilj protiv kojeg je dovoljno bilo ubilježiti minimalnu pobjedu za potvrdu naslova. No dogodio se pravi  kuglački spektakl. Luka  Ukalović je zasolio titulu s  rekordom kuglane u Mocirama koji će teško tko  uspjeti skinuti. Sa 713  srušenih drva on je bio junak te posljednje pobjede  kojom se zaokružila dvostruka kruna u 2010. godini  (pobjednici Kupa).
Manje sreće tj. kvalitete  su imali stolnotenisači Donata koji su s dvije pobjede  u posljednjem kolu protiv  Zagreba i Pule uspjeli doći  do doigravanja, no tamo ih  je čekao prvoplasirani favorizirani Dr. Časl protiv  kojeg nisu mogli ući u finale  državnog prvenstva.