Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Milanović u Saboru predstavio program nove vlade

22.12.2011. 23:00
Milanović u Saboru predstavio program nove vlade


Mandatar Zoran Milanović jutros je u Hrvatskom saboru predstavio program svoje vlade i njezine članove, te saborske zastupnike zamolio da im izglasuju povjerenje.
U uvodnim riječima Milanović je sa saborske govornice poručio da na predstavljanje vlade i njezina programa gleda kao na ogromnu odgovornost, ali istovremeno i ogromnu radost i šansu.
“Kriza uvijek ima element prijetnje i element šanse, želimo da ovo bude šansa”, poručio je Milanović, ističući kako Hrvatska danas okreće novu stranicu i novo poglavlje u političkoj povijesti naše mlade države.
Vlada predsjednika SDP-a Zorana Milanovića imala bi 20 ministarstava i 22 člana – uz premijera četiri su potpredsjednika vlade te 20 ministara, a troje potpredsjednika ujedno su i ministri.
Prvi potpredsjednik vlade trebao bi postati čelnik HNS-a Radimir Čačić, koji će obnašati i dužnost ministra gospodarstva.
SDP bi imao troje potpredsjednika vlade – Milanku Opačić, koja bi bila i ministrica socijalne politike i mladih, Branka Grčića koji bi vodio i ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, te Nevena Mimicu kao potpredsjednika vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku.
Ministrica vanjskih i europskih poslova trebala bi biti Vesna Pusić (HNS), ministar ununtarnjih poslova Ranko Ostojić (SDP), zdravlja Rajko Ostojić (SDP), financija Slavko Linić (SDP), obrane Ante Kotromanović (SDP), pravosuđa Orsat Miljenić (nestranački), uprave Arsen Bauk (SDP), poduzetništva i obrta Gordan Maras (SDP).
Ministar rada i mirovinskog sustava trebao bi postati Mirando Mrsić (SDP), pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina (SDP), poljoprivrede Tihomir Jakovina (SDP), turizma Veljko Ostojić (IDS), kulture Andrea Zlatar (HNS), zaštite okoliša i prirode Mirela Holy (SDP), graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak (HNS), branitelja Predrag Matić (nestranački), znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović (SDP).