Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Obavljena primopredaja vlasti u Banskim dvorima

22.12.2011. 23:00
Obavljena primopredaja vlasti u Banskim dvorima


Bivša predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor predala je večeras u 18 sati u Banskim dvorima novom premijeru Zoranu Milanoviću “izvješće o radu Vlade RH u mandatu premijerke Jadranke Kosor” te “Stanje javnih financija”, čime je i službeno obavljena primopredaja vlasti.
“Čestitam Vam i želim da služite Hrvatskoj s žarom kao što sam to činila i ja”, poručila je Kosor novom premijeru Milanoviću.
Predajući dokumente, Kosor je istaknula kako su to izvješća o radu vlade, postignućima i otvorenim projektima za koje vjeruje da će ih nova vlada nastaviti. Najvažnijim je ocijenila izvješće o stanju javnih financija, koje je, kazala je, vrlo detaljno i precizno te može poslužiti kao podloga za izradu državnog proračuna za 2012. godinu.
“Vjerujemo da je to vjerodostojno, čak i ako nije dobro”, rekao je novi premijer Milanović primajući izvješća čiju je vjerodostojnost Kosor potvrdila.
Na novinarsko pitanje je li ga strah stanja financija, premijer Milanović je odgovorio da nije. “To ne mora biti sjajno, ali je bitno da je to što piše unutra istina”, kazao je dodavši kako “stanje nije dobro, ali nije ni tragično”.
Milanović je istaknuo potrebu za zaokretom i većom fiskalnom odgovornošću u skladu sa zakonom o fiskalnoj odgovornosti i više od toga. “Morat ćemo smanjivati proračunske rashode, probati zadržati i povećati prihode, stisnuti se u granice manjeg deficita tj. pučki rečeno – trošiti ono što imamo”, rekao je Milanović. Dodao je kako će im za to trebati razumijevanje velikog broja ljudi, ali ne pokorna sljedba.
Na novinarski upit potvrdio da će se prva sjednica vlade održati krajem idućeg tjedna, najvjerojatnije u četvrtak.
Na pitanje sviđaju li mu se Banski dvori, premijer Milanović odgovorio je kako je to hrvatska povijest, ta zgrada ima svoj značaj, priču i ljepotu. Podsjetio je kako je, kao službenik, diplomat i političar u toj prostoriji već bio puno puta.
“Idemo raditi posao i probajmo biti uspješni u njemu”, poručio je premijer Milanović novinarima poželjevši im sretan Božić i Novu godinu.
U pratnji novog premijera Zorana Milanovića bili su potpredsjednik vlade Neven Mimica i budući šef premijerova kabineta Tomislav Saucha.