Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Krenut ćemo u blokadu luka cijelog Jadrana

23.01.2011. 23:00
Krenut ćemo u blokadu luka cijelog Jadrana


Tražimo ostavku državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića. Mislimo da je on najveći krivac što se mi nalazimo u ovoj situaciji, poručio je Magić
Stotinjak ribara Zadarske županije okupilo se u subotu točno u podne na Liburnskoj obali i mostu na prosvjedu pod nazivom “Trenutak istine hrvatskog ribarstva”. Prosvjed u organizaciji udruga profesionalnih ribara “Naše more”, “Mare croaticum” i “Istarski ribar” se osim u Zadru održao u Splitu, Šibeniku, Rabu, Krku, Malom Lošinju, Rijeci, Puli i Umagu.
– Prosvjed smo nazvali “Trenutak istine”. Želimo vidjeti koji to ribari žive isključivo od mora i izlova ribe. Neki danas nisu došli na ovaj prosvjed, jer je na njih izvršen pritisak od strane prekupaca, kazao je dopredsjednik udruge “Naše more” Karlo Magić i iznio zahtjeve ribara:
– Tražimo ostavku državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića. Mislimo da je on najveći krivac što se mi nalazimo u ovoj situaciji. Slušao je krive ljude koji su ga upućivali na ovakve pravilnike. Nadalje tražimo sastanak s ministrom Petrom Čobankovićem i premijerkom Jadrankom Kosor u Splitu ili Zadru. Zahtijevamo da se ukinu nametnuti propisi i da mi ribari, struka i čelni ljudi u ministarstvu sjednemo za stol i uredimo te pravilnike na način da mi možemo raditi i živjeti. Plavi dizel ne smije biti iznad četiri kune, pogotovo za koćare kojima je najveći trošak nafta.
Osvrćući se na sastanak s Božanićem, koji je održan dan prije prosvjeda u Zadru, Magić je kazao im je državni tajnik obećao rješenja svih problema.
– Obećanje ludom radovanje. I do sada su nam obećavali, pa se ništa nije dogodilo. Ovog puta, međutim, ne odustajemo i ukoliko oni ne ispune naše uvjete krećemo u blokadu luka cijelog Jadrana.
 


Posljednji čavao u lijesu ribarstva


Dok se u Splitu okupilo petstotinjak prosvjednika, u Puli ih se okupilo dvjestotinjak s dvadesetak ribarskih brodova iz Pule, Medulina, Štinjana, Fažane.
Predsjednik Udruge “Istarski ribar” Radovan Simić, obraćajući se okupljenim ribarima i građanima koji su im došli dati potporu, istaknuo je kako hrvatsko ribarstvo već godinama propada zbog nestručnog vođenja, kako je rekao, “uvijek iste interesno povezane grupice ljudi”. “Zadnjih godina čavao u lijes našeg ribarstva i ribara zabio je državni tajnik Tonči Božanić koji je svojim nestručnim i čudnovatim odlukama doveo cijelu ribarsku industriju do kolapsa”, kazao je Simić dodavši kako zato ribari traže trenutačnu Božanićevu ostavku, po njemu, “glavnog krivca za kolaps ribarstva”. (H)




 


Nemamo više što izgubiti


Antun Frančić, predsjednik Udruge profesionalnih ribara “Naše more” u Splitu je rekao kako lista zahtjeva ribara izgleda duga, ali to je zato jer se već godinama, kazao je, nijedan preduvjet za normalno poslovanje ribara nije ispunio, pa su se zahtjevi nagomilali. “Spremni smo na mnoge mjere među kojima i blokade, jer zaista više nemamo što izgubiti”, kazao je Frančić.
U Splitu je ribar Damir Karuza s Visa kazao kako je “bitno uspostaviti punu hrvatsku suverenost”. Mi ukupno imamo 33.000 četvornih kilometara, a na 23.000 četvornih kilometara morskog prostora talijanski ribari uništavaju resurse Jadrana i hrvatskog ribarstva. To je površina veća od države Izrael. Na toj površini rade Talijani koji su u prvih 14 godina izlovili vrijednost autoceste Split – Zagreb i to od onoga što je poznato, što su prijavili”, kazao je Karuza. (H)