Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Tužiteljstvo traži istragu zakonitosti zapošljavanja Stanka Batura u HAC-u

23.01.2011. 23:00
Tužiteljstvo traži istragu zakonitosti zapošljavanja Stanka Batura u HAC-u


Ne poštujući propisanu proceduru, Crnjak, Lovrinčević i Sapunar kao članovi Uprave HAC-a zajedno s Krapljanom, direktorom sektora za naplatu cestarina, po navodima zagrebačkog tužiteljstva, dogovorili su Baturovo zapošljavanje na mjesto voditelja Grupe 1 osiguravši mu tako mjesečna primanja od 15-tak tisuća kuna
Zbog sumnje u nezakonito zapošljavanje u Hrvatskim autocestama zagrebačko je tužiteljstvo prošli tjedan Županijskom sudu u Zagrebu uputilo prijedlog za pokretanjem istražnih radnji, a na popisu nezakonito zaposlenih našlo se i ime zadarskog umirovljenog policajca Stanka Batura, diplomiranog inženjera prometa.
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu za nezakonito zapošljavanje u toj državnoj tvrtki sumnjiči pet bivših članova Uprave te jednog direktora HAC-a. Riječ je o Jurici Prskalu, Ivici Mlinareviću, Mariju Crnjaku, Josipu Sapunaru, Mariju Lovrinčeviću i Željku Krapljanu. Četvoricu potonjih direktno se povezuju uz nezakonito zapošljavanje Zadranina Stanka Batura koji se u istom prijedlogu tužiteljstva nalazi i na popisu predloženih svjedoka zajedno s još jednim Zadraninom – bivšim državnim tajnikom Zdravkom Livakovićem.
Ne poštujući propisanu proceduru, Crnjak, Lovrinčević i Sapunar kao članovi Uprave HAC-a zajedno s Krapljanom, direktorom sektora za naplatu cestarina, prema navodima zagrebačkog tužiteljstva dogovorili su i usuglasili Baturovo zapošljavanje na mjesto voditelja Grupe 1 osiguravši mu tako mjesečna primanja od 15-tak tisuća kuna.
Batura zaposlili bez natječaja
Četvorka se tako sumnjiči da je početkom mjeseca srpnja 2007. godine najprije dogovorila način na koji će Batura zaposliti, nakon čega je Krapljan 16. svibnja, kao direktor sektora za naplatu cestarina, Upravi Društva podnio zahtjev za popunjavanjem radnog mjesta voditelja Grupe 1 zapošljavanjem Stanka Batura, a s čime se Sapunar kao član Uprave društva, bez da je prethodno proveden propisani postupak za popunjavanje radnog mjesta sukladno aktima Društva i složio. Dan kasnije Crnjak, Sapunar i Lovrinčević na sjednici Uprave društva donijeli su odluku da se od Nadzornog odbora zatraži prethodna suglasnost za nova zapošljavanja, što je odmah i odobreno. Krapljan je istoga dana, iako kao direktor Sektora za naplatu nema ovlasti za zastupanje Društva niti zamjenu odsutnog predsjednika ili člana Uprave, u ime Društva sa Stankom Baturom zaključio Ugovor o radu broj 3306 za radno mjesto voditelj Grupe I. Stoga se Crnjaka, Lovrinčevića i Sapunara tereti da su s ciljem da umirovljenom zadarskom policajcu pribave neimovinsku korist iskoristili svoj položaj, dok se Krapljana sumnjiči da je s istim ciljem prekoračio svoje ovlasti.
Stanko Batur u HAC-u se zaposlio nedugo nakon što je zbog nesposobnosti s radnog mjesta načelnika Odjela policije u Zadru, gdje je imenovan nakon obavljanja poslova načelnika Policijske postaje Obrovac, otišao u mirovinu uz pozamašnu otpremninu.
Brojni hrvatski mediji još prije pet – šest godina pisali su o nezakonitom zapošljavanju u HAC-u i upozoravali da ta tvrtka služi kao efikasna državna tvrtka za više negoli pristojno uhljebljenje podobnih pojedinaca, bilo da su saborski zastupnici, vojnici, političari, policajci ili anonimusi što su se posla u HAC-u dokopali mimo natječaja, zahvaljujući poznanstvima s utjecajnim političarima.
Zaposlen i Batur i supruga
Upravo u tom kontekstu spominjalo se i ime Stanka Batura, kojemu je nedugo nakon njegova zapošljavanja u HAC-u na radno mjesto šefa održavanja u Šibeniku, zaposlena i supruga Anka, dotadašnja domaćica, a prozivalo ga se i da je preko zadarskog HDZ-a osim supruge zaposlio i nekoliko susjeda i rođaka postavivši ih za blagajnike i radnike na autocesti.
Zapošljavanjem nestručnih ljudi u sektoru održavanja po mišljenju Željka Marušića, stručnjaka za sigurnost na cestama, opasno je i direktno ugrožava sudionike u prometu, jer upravo voditelji tehničkih jedinica prema HAC-ovom Pravilniku naređuju zatvaranje prometnog traka ili dionice kada ocijene da na njoj ne postoje sigurni uvjeti za odvijanje prometa. Ukoliko su na tim mjestima osobe bez stručnog iskustva i kvalifikacija, jednako je, smatra Marušić, kao da bolesnika operira netko tko nema stručne kvalifikacije.
 


Zadrani zaposleni u HAC- u


Osim Batura u HAC-u je kroz godine zaposleno još nekoliko poznatih Zadrana, među kojima su najbolje pozicionirani Mladen Sjauš koji je, iako veterinar po struci, zaposlen na radno mjesto pomoćnika direktora u sektoru za naplatu te Svemir Vrsaljko, bivši zapovjednik u specijalnoj policiji i načelnik PU zadarske, koji je barem zaposlen u “struci”, na radno mjesto savjetnika HAC-ove Uprave za sigurnost. Obojici spomenutih spočitavalo se da su prijavljeni u Benkovcu, iako rade u Zagrebu čime su izbjegli plaćanje prireza na visoke plaće, a Vrsaljko je prozivan i zbog radnog vremena od 64 sata u devet mjeseci.
Mediji su izvještavali i o nezakonitosti pri zapošljavanju Nevena Pavića, bivšeg glavnog urednika Narodnog lista koji radi u Sektoru za održavanje, Silvane Šoša, dipl. turističkog komunikologa, zaposlene bez dana iskustva na radno mjesto za koje se traži ekonomska ili prometna struka, Siniše Sture te niz drugih zaposlenih u HAC-u na zadarskom području na radnim mjestima blagajnika, radnika na autocesti i slično, a čijim zapošljavanjem će se, kažu upućeni, tužiteljstvo, koje priprema zahtjev za proširenjem istrage, vrlo skoro baviti.