Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

I Riznica sv. Frane u Noći muzeja

23.01.2012. 23:00
I Riznica sv. Frane  u Noći muzeja


Noć muzeja 2012. održat će se u petak diljem Hrvatske, a kao i prijašnjih godina svi zadarski muzeji organiziraju bogat program. Ove godine pridružuje im se i samostan sv. Frane.
Prvi put u “Noći muzeja” biti će uključena i Riznica Franjevačkog samostana sv. Frane u Zadru.
U samostanu će se prvo moliti krunica kao i svaki dan u 18.30, a u 19 sati slavi se Sv. Misa.
Od 20 do 1 sat biti će otvorena Riznica. Svi koji žele mogu pogledati i dva DVD-a: duh Asiza: Franjo i sultan igrokaz iz 1219. i VI. susret zborova franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru, božićni koncert klapa u Sv. Frane održan 6. siječnja 2012. na Tri kralja.
S ovim sudjelovanjem u samostanu žele besplatno omogućiti posjetiteljima vidjeti neprocjenjivo blago samostana.
I Biograd na moru obilježava Noć muzeja. U Zavičajnom muzeju Biograd na moru, od 18 do 24 sata, može se pogledati stalni postav Kulturno povijesne zbirke i Arheološke zbirke. Otvorit će se izložba Izdavačka djelatnost Zavičajnog muzeja Biograd na moru, a održat će se i Radionica i izložba Tragovi glagoljice u organizaciji Etno udruge Dan – Pakoštane
Nastupa instrumentalni sastav Glazbene škole Biograd na moru pod vodstvom prof. Jordanka Miloša.
Arheološki muzej
U Arheološkom muzeju Zadar održat će se projekcije dokumentarnih filmova – Šimun Kožičić Benja i Hrvatski dragi kamen, a u tri termina Zadarski plesni ansambl izvest će scensko djelo Tri Marije hoêhu.
Na drugom katu AMZD otvorit će se izložba Glagoljica: ostvarena u suradnji sa Stalnom izložbom crkvene umjetnosti Zadar, a održat će se i radionica Mala škola i kviz glagoljice: ostvarena u  suradnji s dr. sc. Ivicom Vigatom sa Sveučilišta u Zadru i nakladničkom kućom Erasmus iz Zagreba.
Narodni muzej
U Etnološkom odjelu NMZ-a (Gradska straža) KUD „Kolajna” Zadar izvodit će etno i klapske pjesme.
Ispred odjela Galerija umjetnina priređuje se projekcija negativa iz zbirke Ante Brkana
U Gradskoj loži moći će se pogledati izložba Zadarska stara riva 1953 – 1983. u fotografiji Vicka Zaninovića.
U Kneževoj palači, na video wallu održat će se prezentacija o povijesti, fundusu i djelatnostima Narodnog muzeja Zadar.
Također će se održati projekcija dokumentarnog filma o najstarijem hrvatskom brodu. Zakazano je i otvorenje izložbe fotografija Glas tišine, autor Gorki Kurtina
U atriju Kneževe palače priređuje se demonstracija kuhanja brudeta na tradicionalan iški način u iškoj keramici.
U odjelu Muzej grada Zadra moći će se pogledati postavi izložbi Renesansa u Zadru u prizemlju, Uspomene iz jednog Zadra na 1. katu odjela i izložba starih portreta Zadrana na 2. katu muzeja. Otvorit će se izložba fotografija Nenada Gatina.
U prirodoslovnom odjelu moći će se razgledati izložba Flora i fauna Jadrana, a Nikolina Baković (stručni voditelj u Javnoj ustanovi Park prirode Telašćica, Sali -Dugi otok) održat će predavanje “Život u sjeni – crtice iz Telašćice”, o organizmima koji nastanjuju staništa u koja ne dopire svijetlo ili do kojih dopire svijetlo u malim količinama. Osvrnut će se i na životinje koje žive oko nas, ali su aktivne samo ili pretežno noću. Svi primjeri će biti iz živog svijeta parka prirode Telašćica. Nakon predavanja predviđeno je prikazivanje različitih vrsta noćnih životinja.
Muzej antičkog stakla
U Muzeju antičkog stakla Zadar otvara se izložba sa studentima arheologije – deset godina arheoloških istraživanja (studenti Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru)
Izložba nakita – replike antičkog staklenog nakita i suvremena interpretacija staklo-žica – autorica je Antonija Gospić
Kao i prošle godine koncert klasične glazbe izvest će Gudački kvartet “Blagoje Bersa”‘ iz Zadra. Demo radionicu puhanja stakla će voditi Bojan Podhraški i Marko Štefanac
Izrada staklenog nakita na plameniku – Antonija Gospić
Popust na kupnju suvenira – 20 posto (replike antičkog stakla, nakit, tanjuri u tehnici fuzije….)
U MAS-u pripremaju i bogatu lutriju


Nagradna igra u povodu 180 godina Narodnog muzeja


Od Noći muzeja počinje i nagradna igra Narodnog muzeja Zadar u suradnji sa Zadarskim listom. U petak je objava prvog kupona nagradne igre za učenike osnovnih i srednjih škola na području zadarske županije, u povodu 180. obljetnice Narodnog muzeja Zadar. Nagradna igra će trajati tri tjedna, a pravo sudjelovanja imaju učenici osnovnih i srednjih škola s područja Zadarske županije. Na kuponima će biti pitanje na koje je potrebno točno odgovoriti, te po završetku nagradne igre poslati svih 18 kupona. Prva nagrada je osobno računalo.