Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Josipović dolazi u Tinj i Škabrnju, u Barakoviću predaje o holokaustu

23.01.2012. 23:00
Josipović dolazi u Tinj i Škabrnju, u Barakoviću predaje o holokaustu


Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović će u petak, 27. siječnja, boraviti na zadarskom području, u Zadru, Tinju i Škabrnji.
Službeni protokol započinje u prijepodnevnim satima kad će se predsjednik Josipović sastati sa zadarskim županom Stipom Zrilićem. U 10.30 sati će se kod centralnog križa na Gradskom groblju Zadar pokloniti poginulim braniteljima Domovinskog rata, položiti vijenac i zapaliti svijeću.
Potom će u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti u zadarskoj Gimnaziji Juraj Baraković održati predavanje o tom najmračnijem razdoblju ljudske povijesti, uz pijetet svim žrtvama holokausta, ali i svim žrtava zločina protiv čovječnosti u povijesti, osobito u 20. stoljeću.
– Predsjednik Josipović će u Tinju u 13 sati otkriti novouređeno spomen obilježje hrvatskom vitezu Miljenku Zoriću, pripadniku Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok, legendarnog Otočkog bataljuna “Jarusi”, koji je svoj život u temelje domovine ugradio 23. siječnja 1993. godine, kaže Joško Merhar, ratni zapovjednik 2. satnije Otočkog bataljuna.
Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović u mjesecu rujnu protekle godine odlikovao je u povodu dana Hrvatske ratne mornarice, ratne postrojbe mornaričkog pješaštva. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge njihovih pripadnika za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, odlikovan je i Mješoviti odred mornaričkog pješaštva Ugljan Dugi Otok.
Tako su pripadnici ove postrojbe u kojoj su rame uz rame borili ne samo zadarski „boduli” nego i branitelji iz cijele Zadarske županije, dobili zadovoljštinu, napose nakon kontroverzi oko njihovog sudjelovanja u akciji Maslenica.
u 15 sati u Škabrnji na Ražovljevoj glavici predsjednik dr. Josipović otkrit će i obnovljeno spomen obilježje zapovjednika Druge satnije Denisa Špike, navodi Merhar ističući kako je Otočki bataljun osnovan 30. rujna 1991. za obranu zadarskih otoka, svoj je ratni put dokazao na mnogim bojišnicama u zadarskom zaleđu, ali i na dubrovačkom ratištu. Na prigodnoj svečanosti predsjednik Josipović će na Ražovljevoj glavici postavit i kamen temeljac za budući memorijalni centar Domovinskog rata.
–  Herojska Škabrnja itekako zaslužuje da ima memorijalni centar. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao. Prvi dan srpske okupacije prije 20 godina ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja.Tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. Za obranu Škabrnje poginuli su i hrvatski branitelji i drugih mjesta, navodi Luka Škara, načelnik Škabrnje.
Memorijalni centar čija je procijenjena vrijednost 10 milijuna kuna, zasad ima idejno rješenje, ishođena je i lokacijska dozvola.
– Sadašnji ministar obrane Ante Kotromanović iz SDP-a u izbornoj kampanji Kukuriku koalicije je istaknuo kako je nadasve sramotno što Škabrnja dosad nema memorijalni centar. Odsad ću ga stalno potezati za rukav, ne samo njega, već sve njegove kolege iz Kukuriku koalicije, cijele Vlade RH-a, obznanio je Škara, koji je službeni poziv za svečanost na Ražovljevoj glavici poslao Kotromanoviću, ali i ministru obrane Predragu Matiću Fredu te predsjedniku Hrvatskog sabora Borisu Špremu.
Tijekom boravka u Škabrnji predsjednik će se sastati s djecom poginulih branitelja te će posjetiti “majku hrabrost” Tomicu Karlić, čija su četiri sina, od kojih su trojica bili hrvatski branitelji, poginula tijekom Domovinskog rata.