Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Radovi iza kojih stoji puno volje, talenta i napora

23.01.2012. 23:00
Radovi iza kojih stoji puno volje, talenta i napora


Kažu da je dobra glazba terapija, ja bih to isto rekao za ove radove. Iza njih stoji puno volje, napora i talenta. Devet muza sada nije šutjelo, čini se da su ih nadahnjivale – Ranko Artuković


Gaudeamus, likovna izložba učenika Zadarske županije, na kojoj je nastupila 21 osnovna i 13 srednjih škola, otvorena je danas u Gimnaziji Jurja Barakovića. XVII. Gaudeamus počeo je glazbenim kolažom in memoriam Ljubi Stipišiću Delmati. Kao solisti nastupili su Katarina Surić, mezzosopran, Frane Buškulić, bariton, Gina Grancarić, gitara, Ivan Andrijević, klarinet, Stella Rončević, tamburin i Kristian Šužberić, veliki i mali bubanj, a sve uz mješoviti pjevački zbor Gimnazije Jurja Barakovića. U programu koji je odabrala i priredila prof. Blanša Miletić, izveli su, među ostalim, dvije narodne iz Dalmacije, Kaleto, moja mala i Marice divojko, te pripjev Dalmatino povišću pritrujena od Ljube Stipišića Delmate.
Petra Kamber i Kristian Šužberić, voditelji programa, istaknuli su kako ova izložba potvrđuje ne samo znanstvenu već i umjetničku vrijednost projekta. Vezano uz glazbeni dio posvećen Delmati istaknuli su kako Gimnazija Jurja Barakovića također ima poveznicu s ovim glazbenim velikanom. Naime, prije nekoliko godina jedan je učenik htio pisati maturalnu radnju o barba Ljubi. Preko prijatelja koji je pjevao u klapi došao je do barba Ljube, a on mu je rekao da se piše o mrtvima, pa nek se uhvati Bacha ili Bethovena. „Ali barba Ljubo, oni ne znaju ništa o Dalmaciji”, kazao je učenik na što je barba Ljubo prostao.
U ime domaćina, gimnazije Jurja Barakovića, okupljenima se obratio ravnatelj Ranko Artuković kazavši kako ga naročito ohrabruje štp se broj škola sudionika povećao.
– Posebno veseli što se broj srednjih škola povećao. Zbog velikog interesa ćemo morati povećati i broj nagrada. Kažu da je dobra glazba terapija, ja bih to isto rekao za ove radove. Iza njih stoji puno volje, napora i talenta. Devet muza sada nije šutjelo, čini se da su ih nadahnjivale, kazao je Artuković napomenuvši kako ove radove treba sačuvati, makar u digitalnom obliku.
Prof. Natali Miletić istaknula je kako ova izložba potvrđuje neupitnu važnost i potrebu za likovnim izražavanjem učenika.
„Slobodnim odabirom učitelja, likovnih pedagoga i mentora predstavljen je godišnji presjek rada u različitim likovnim medijima. Kao i svaka izložba takve vrste ukazuje na značaj razvijanja vizualnog izražavanja u suvremenom svijetu u kojem dominira vizualna poruka, a gdje prepoznavanje, razumijevanje i iščitavanje slike i njenog značenja predstavlja obrazovni standard.
Prosudbeno povjerenstvo koje čine Boris Žuža, Anamarija Juričev Martinčev, Jelena Marasović Štefančić i Natali Miletić dodijelilo je tri jednakopravne nagrade u kategoriji osnovnih i srednjih škola, a vrednuje se noriginalnost, kvaliteta i čistoća izvedbe u određenoj likovnoj tehnici. Radovi učenika osnovnih škola, te Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Prirodoslovno-grafičke škole dio su nastavnog plana mi programa te pokazuju osuvremenjen i napredan pristup u rješavanju likovnih problema u nastavnoj praksi. Predstavljenik rezultati ostalih srednjih škola dokaz su dodatnog napora učenika i njihovih mentora u realizaciji složenih, slojevitih i bogatih likovnih rješenja.
Uspješnost izloženih likovnih radova nas sve posebno raduje i budi u nama nadu da će likovna kultura imati zasluženo mjesto i ulogu u suvremeno koncipiranom školskom sustavu”, napisala je u katalogu prof. Natali Miletić.