Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Zadarsko sveučilište dobiva studij likovne kulture

23.01.2014. 23:00
Zadarsko sveučilište dobiva studij likovne kulture


Na nedavno održanoj izložbi u Muzeju antičkog stakla, u  povodu pedesete obljetnice učiteljskog studija u Zadru, rektor  Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešić najavio je pokretanje novog studija, studija likovne kulture. Inicijator ideje je Josip Zanki, poznati zadarski umjetnik, koji ujedno predaje na Odjelu za izobrazbu učitelja i  odgojitelja.
– Godine 2011. sam u okviru studija Razredne nastave na zadarskom  Sveučilištu pokrenuo izborni modul Likovne kulture. Modul se sastoji  od 12 kolegija koji obrađuju medije i tehnike likovnih umjetnosti, od  slikarstva, preko grafike i skulpture do fotografije, videa i instalacije.  Prošle je godine već treća generacija upisala ovaj modul. Po iskustvu  rada s njima, ali i s ostalim studentima zadarskog Sveučilišta kojima  predajem na izbornim predmetima, uvidio sam da postoji veliki interes  za budući studij Likovne kulture. Važno je napomenuti da je takav studij u Zadru već postojao u okviru Pedagoške akademije, da bi s vremenom bio preseljen u Split. Također je činjenica da u Zadru postoji Grafička i škola Primjene umjetnosti te bi učenici ovih škola nakon mature  mogli studirati u Zadru. Podaci govore da postoji potražnja na tržištu  rada za profesorima Likovne kulture, kaže Zanki. Ističe kako bi također  ova vrsta programa davala kompetencije za vođenje likovnih radionica  u muzejima, ali i likovnih projekata u turizmu i kreativnim industrijama.
Program studija izradio je u suradnji s prof. Anom Jordan Knežević  i Sašom Živkovićem. U samom radu sa svojim su im prijedlozima pomogli prorektori Robert Bacalja i Leonardo Marušić, te profesori  Snježana Zorić i Rajko Petković.
Studij Likovne kulture bi, ukoliko se realizira, trajao 5 godina (preddiplomski i diplomski). Studenti bi na diplomskom studiju mogli specijalizirati slikarstvo, grafiku, kiparstvo, kove medije ili odabrati poseban diplomski modul Kreativnih industrija.
– Upravo su modul Kreativnih industrija, ali i drugi predmeti u  našem programu ti koji i jesu inovativnost ovog programa u odnosu na  postojeće studije Likovne kulture i Likovne pedagogije. Posebno smo  radili na povezivanju umjetničkih područja, humanističkih znanosti i  tehničkih znanosti što predstavlja jednu od točaka budućeg razvoja zadarskog Sveučilišta, ističe Zanki.