Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Izložba 112. brigade obići će sve škole u županiji

23.01.2017. 23:00
Izložba 112. brigade obići će sve škole u županiji


Izložba fotografija i dokumenata 112. brigade HV otvorena je jučer u Osnovnoj školi Novigrad u povodu 25. obljetnice koju je ova brigada proslavila prošle godine te u sklopu obilježavanja akcije Maslenica. Izložba je napravljena prošle godine na proslavi jubilarne obljetnice 112. brigade, a sad je prvi put izložena u jednoj osnovnoj školi i to u organizaciji Državnog arhiva u Zadru i Zadarske županije.
Rat približen učenicima
Plan je da ova izložba obiđe sve matične osnovne škole u županiji, njih 27. Kako je rekao na otvorenju autor izložbe, Marijan Maroja, arhivski savjetnik, mnogim novim naraštajima je razdoblje rata daleko i na ovaj način im se može približiti.
– Izložba je pokušaj predstavljanja presjeka borbenog puta 112. brigade od osnivanja 28. lipnja 1991. godine do zapovijedi o demobilizaciji 24. prosinca 1995. godine, kada završava njen ratni put. Uz kronološki poredane fotografije i najvažnije dokumente 1991. godine, tu su i novinski izvještaji koji će posjetitelje vratiti u vrijeme Domovinskog rata. Na platnu u pozadini vrti se i HRT-ov dokumentarni film o 112. brigadi, rekao je Maroja.
Grafičku pripremu izložbe napravio je Tomislav Vrsaljko, arhivski tehničar – reprograf.
Naglašena su četiri ključna trenutka u kojima je veliku ulogu odigrala 112. brigada: obrana Zadra rujan-listopad 1991., oslobađanje brda Križ u svibnju 1992., akcija Maslenica 1993. i operacija Oluja u kolovozu 1995. Prvi ratni zapovjednik 112. brigade, pukovnik Marko Čulina, podsjetio je na te trenutke, ali govorio i o rušenju Masleničkog mosta, o borbi na novigradskom groblju zahvaljujući kojoj su spašeni brojni civili…
Budite znatiželjni
– Moglo bi se jako puno govoriti o ratnom putu 112. brigade i ponosni smo na sve što je brigada napravila. Ona je majka svih postrojbi i dragovoljaca u Zadru te rasadnik vojnih kadrova. Ali ono što najviše želimo da ova djeca zapamte i kome najviše dugujemo su 74 poginula branitelja te dva nestala suborca čije su slike ovdje izložene, kazao je Čulina.
Ivan Šimunić, županijski pročelnik za školstvo, rekao je kako će se kroz godinu dana izložba postaviti u 27 škola u županiji te da se u svakoj školi može istaknuti neki lokalni moment.
– Ako djeca ne uče o ratu u obitelji, ne gledaju na televiziji, ne uče u udžbenicima, onda treba naći način kako da se otme zaboravu sastavni dio naše povijesti i stvaranja kulturnog i nacionalnog identiteta. Nadamo se da ćete biti znatiželjni, pitajte sve što vas zanima, rekao je Šimunić, obraćajući se učenicima novigradske osnovne škole.
Kako je rekla njihova ravnateljica, Branka Maroja, učenici su jako zainteresirani za ratne teme.
– Drago mi je da je ova izložba postavljena u našoj školi, da djeca uče o Domovinskom ratu, ne samo iz udžbenika, nego i kroz fotografije, dokumente, videozapise, živu riječ svjedoka i sudionika rata. Jer oni su ti koji će sve to prenositi i dalje, rekla je ravnateljica Maroja.
Izložba će u OŠ Novigrad biti otvorena do 28. siječnja 2017. godine.