Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

SMJENE U SDP-u Rukavina: Naša je stranka spala na političke luzere

24.01.2021. 13:35


Nakon što je rukovodstvo SDP-a donijelo odluku o raspuštanju podružnice na Viru, njen bivši predsjednik Marino Rukavina poslao im je očitovanje. U njemu oštro kritizira novo rukovodstvo županijske organizacije navodeći kako su u podružnici neugodno iznenađeni odlukom povjerenika SDP-a za Zadarsku županiju, Erola Gašija, o raspuštanju tijela Općinskog odbora SDP-a Vira i imenovanju povjerenika Jure Zubčića:
– Ali, kad malo bolje razmislimo o kakvim ljudima se radi, baš i nismo. Naime, nakon odluke Glavnog odbora SDP-a Hrvatske o imenovanju povjerenika SDP-a za Zadarsku županiju u osobi Erola Gašija, donesene na prijedlog Predsjedništva SDP-a očekivali smo da je zadaća povjerenika SDP-a Zadarske županije priprema unutarstranačkih županijskih izbora za izbor novih tijela SDP-a Zadarske županije te priprema stranke za lokalne izbore 2021. godine, na način da temeljnim općinskim i gradskim organizacijama SDP-a da svekoliku potporu, te da će shodno tome povjerenik Gaši kontaktirati organizaciju SDP-a Vir i najaviti svoj dolazak u najuspješniju organizaciju SDP-a Zadarske županije IX. izborne jedinice te jednu od najuspješnijih u Republici Hrvatskoj uz Rijeku, Koprivnicu, Zabok, Čakovec, (SDP Vir s koalicijskim partnerima pobijedio je na lokalnim izborima za Općinsko vijeće u koaliciji SDP-HSS-HSLS s nositeljem liste i kandidatom za načlelnika Kristijanom Kapovićem 2001., 2005., 2009., 2013, i 2017. godine te više puta na parlamentarnim i predsjedničkim izborima budući je SDP u Općini Vir ostvarivao pobjede ili iznadprosječno dobre rezultate u odnosu na ukupan nacionalni rezultat SDP-a Hrvatske 2000., 2003., 2005., 2007., 2010., 2011., 2015., 2016., 2019. i 2020. godine) kako bi ga upoznali sa stanjem na terenu i aktualnim radom organizacije SDP-a Vir – spočitava Rukavina u dopisu Središnjici, upozoravajući kako se »takav kontakt nije dogodio, već su od strane stručne suradnice stranke zaprimili Zahtjev za dostavu dokumentacije o radu organizacije SDP Vir u prethodnom razdoblju:


Davanje logističke potpore
– Nakon dobivenog e-maila promptno smo kontaktirali novoimenovanog povjerenika Erola Gašija 23. prosinca 2020. godine te dogovorili njegov posjet organizaciji SDP-a Vir nakon božićno-novogodišnjih praznika, kao i predaju kompletne službene dokumentacije o radu organizacije. Nakon 23. prosinca nije bilo nikakvih službenih kontakata, da bi dana 4. siječnja 2021. godine zaprimili e-mail, odnosno odluku povjerenika SDP-a Erola Gašija o raspuštanju Općinskog odbora SDP-a Vir na čelu sa predsjednikom Marinom Rukavinom. Odluka nas je u najmanju ruku zatekla, pogotovo jer smatramo da nije u duhu Statuta SDP-a jer Statut po nama nije predvidio da bi posao povjerenika SDP-a županijske organizacije bilo raspuštanje temeljnih općinskih i gradskih organizacija, već je, kako ga mi čitamo, posao povjerenika da u statutom određenom roku pripremi unutarstranačke izbore za tijelo za koje je imenovan, a to je organizacija SDP-a Zadarske županije te zbog tajminga lokalnih izbora 2021. godine davanje logističke potpore temeljnim organizacijama kao i osnivanje novih radi što boljih rezultata – navodi Rukavina.


«Put koji vodi u političku katastrofu«
U nastavku očitovanja tvrdi kako je ovakvo ponašanje put koji vodi u političku katastrofu SDP-a Zadarske županije na lokalnim izborima u proljeće 2021. godine, a dugoročno u slabljenje SDP-ovog položaja na sljedećim parlamentamim i predsjedničkim izborima.
Rukavina se osvrće čak i na povjernika virske podružnice, Juru Zubčića, čije imenovanje smatra »totalnim van pameti« optužujući ga kao osobu koju od unutarstranačkih izbora za predsjednika SDP-a Zadarske županije 2018. godine poznaju kao »kradljivca listića, odnosno glasova u pokušaju«.
Bivšeg je čelnika virske podružnice odluka Središnjice o njegovoj smjeni i raspuštanju podružnice očito toliko pogodila da za Zubčića u službenom dopisu Središnjici tvrdi kako je »jako ambiciozan, a neostvareni politički mućak«.
Rukavina na kraju i zaključuje da je raspuštanje podružnice pokušaj da ih se nakon 22 godine prisili na odlazak iz SDP-a, i to od strane političkih luzera na koje je njihova stranka spala u Zadarskoj županiji.
Kao što je poznato, rukovodstvo stranke na čelu sa Peđom Grbinom u ovoj situaciji podršku ipak daje povjereniku Erolu Gašiju te je teško očekivati kako će ovaj dopis imati ikakvih reakcija.