Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZAŠTITA OD POŽARA Zadar među gradovima s najvećim porastom izdvajanja za vatrogastvo

24.01.2021. 13:39


Osim što je već godinama u vrhu države po povlačenju sredstava iz europskih fondova, Grad Zadar među prvima je i po rastu izdvajanja proračunskih sredstava za vatrogastvo. U odnosu na prethodne godine zabilježen je velik skok u postotku izdvajanja za protupožarnu zaštitu.
Naime, pet je gradova u Hrvatskoj koji su 2019. iz svojega proračuna izdvojili više od deset posto sredstava iz proračuna. To su Zabok, Krk, Ivanić Grad i Daruvar, a Zadar im je odmah uz bok s obzirom da je iste godine imao najveći rast izdvajanja za vatrogastvo.


Podigli limit
Osim njega, tu su i Našice, Krk, Biograd na Moru, Dubrovnik, Vinkovci, Bjelovar, Novska i Omiš, a evo što nam je o porastu sredstava za njihov rad kazao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar, Željko Šoša:
– Riječ je zapravao o sredstvima Zadarske županije. Do prošle smo godine dobivali sredstva Hrvatskih šuma za funkcioniranje vatrogastva, a od 1. veljače prošle godine ona idu u u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu koja nabavlja vozila. S obzirom da su ta sredstva bila nedostatna, Županija je podigla svoj limit, ali to ne znači da naša županija daje više od ostalih, već je puno manje davala prije te je sada u rangu, primjerice, Šibensko-kninske županije – kaže Šoša.
Za vatrogastvo Zadarske županije godišnje se izdvaja 1,4 milijuna kuna, a prethodnih je godina bilo manje, napominje Šoša:
– To su sredstva koja namjenjujemo financiranju dobrovoljnih vatrogasnih društava i funkcioniranju vatrogasne zajednice u cjelini, odnosno njihovih djelatnika, vatrogasnog broda, vozila i ostalog – ističe zadarski vatrogasni zapovjednik.
Na pitanje jesu li dobrovoljna vatrogasna društva županije u ovom trenutku dobro opremljena, odgovara kako javne vatrogasne postrojbe jesu, ali:


Oprema dobrovoljnih društava
– Opremu dobrovoljnih vatrogasnih društava mogli bismo ocijeniti s brojkama od dva do pet, od općine do općine. No, ovdje treba napomenuti kako imamo jako dobru suradnju s Gradom Zadrom koji nam u pravilu isfinancira sve troškove za potrebe Javne vatrogasne postrojbe Zadar, a inače smo sufinancirani i od strane države – kaže Šoša.
Naime, sve su jedinice lokalne samouprave, temeljem tzv. Plana motriteljsko-dojavne službe u svim gradovima i općinama na priobalju u turističkoj sezoni, ali i uoči nje, osobito na žitorodnim područjima pred žetvenu sezonu kao i ostalim ugroženim područjima, dužne ustrojiti i opremiti sve izviđačko-preventivne ophodnje. Dužne su i na licu mjesta poduzimati mjere za uklanjanje mogućih izvora opasnosti, pravovremeno ih otkrivati te, naravno, dojaviti o požaru i gasiti ga u samom začetku, navodi se u pravilniku. A zbog usklađivanja plana ophodnji na području županije i aktivnosti jedinice lokalne samouprave obvezno se uključuju i vatrogasne zajednice županije, odnosno županijski zapovjednici.
Porast sredstava za vatrogastvo stoga će umnogome pomoći i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar, ali i dobrovoljnim vatrogasnim društvima od kojih su neka još uvijek loše opremljena.