Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Psihologijskih top 5

Autor:

23.02.2009. 23:00
Psihologijskih top 5


“Kasper”, udruga studenata psihologije sa Sveučilišta u Zadru, organizirala je u petak u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar “Psihologijskih top 5”. Naime, studenti psihologije, po dvoje, izlagali su pet različitih tema, predstavivši zanimljiva istraživanja iz različitih područja psihologije.
Između ostalog predstavljen je Big Five, crte ličnosti ili deskriptori ličnosti. Riječ je o pet faktora ili dimenzija ličnosti, otkrivenih kroz empirijsko istraživanje, kao što su Neuroticizam, Ekstraverzija ili otvorenost iskustvo. Svaki faktor sastoji se od određenog broja više određenih osobina. Ideja o ovom pojmu nalazi značajne termine u rječniku pa je, primjerice, navedeno kako u rječniku postoji oko 18.000 pridjeva koji se vezuju uz ličnost.
Uz Big Five bilo je govora i o obrambenim mehanizmima, gdje je naglašeno kako svi u sebi težimo ravnoteži. Obrambeni mehanizmi su sastavni dio normalnog razvoja svake osobe, a postoje zreli i nezreli mehanizmi. Manifestiraju se kroz misli, ponašanje i aktivnosti.
Zanimljivo je bilo i predavanje o poslušnosti autoritetu gdje se postavlja pitanje koliko daleko su ljudi spremni ići slušajući tuđe naredbe.
Predavanje je održano u sklopu drugog Tjedna psihologije, a prisustvovali su mu gotovo isključivo studenti.