Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zabok prva meč lopta

Autor:

23.02.2009. 23:00
Zabok prva meč lopta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Za sada smo u odličnoj situaciji. Sve je još uvijek u našim rukama i trebat će nam minimalno dvije pobjede do kraja – kaže Bujan


Dvotjedna stanka u A-1 ligi poslužit će košarkašima Borik-Puntamike za brušenje idealne forme kako bi u iduća tri kola uspjeli dohvatiti plasman među četiri najbolja. Liga za prvaka je lajtmotiv pred očima Puntamičana, a kako doći do nje, postoji bezbroj kombinacija. Najidealnija je ona sa sve tri pobjede, ali kako su u programu dva gostovanja, teško je predviđati takav rasplet. No, sljedeće gostovanje izgleda kao idealna prilika jer su Zabočani u negativnoj seriji poraza. Zabok nije pobijedio sedam utakmica u prvenstvu, a slast pobjede su doživjeli još tamo pred Božić u Jazinama, kad su u Kupu Krešimira Ćosića pobijedili Voštarnicu. Ipak, taj negativni niz kod trenera Tihomira Bujana izaziva veliki oprez, jer teško je igrati takvu utakmicu u kojoj svi očekuju pobjedu.
Ne ovisiti od drugima
– Iako su izgubili sedam utakmica zaredom, to neće značiti ništa. Oni će sigurno biti vrlo motivirani da se pobjedom iščupaju iz krize i ova dva tjedna pauze njima će sigurno bolje doći nego nama. Čak su krenuli i s mijenjanjem momčadi pa će nas najvjerojatnije dočekati s nekoliko prinova u sastavu, jer im stvarno gori pod petama. Mi smo u pozitivnom tonusu, jer smo od četiri posljednje utakmice dobili tri i predstoji nam u ova tri kola pružiti što bolju igru i, naravno, pobjeđivati – kaže Bujan.
Velika neizvjesnost vlada na ljestvici. Za preostala dva mjesta u mrtvoj utrci sudjeluje čak pet klubova. Kako vidite rasplet te situacije?
– Za sada smo u odličnoj situaciji. Sve je još uvijek u našim rukama i trebat će nam minimalno dvije pobjede do kraja. Dubrovčani su ispred nas, ali imaju vrlo težak raspored do kraja. Cedevita u svojoj dvorani bit će presudna utakmica za njih. Ako to dobiju, imaju gostovanja u Trogiru i Sinju, što su vrlo vrući i neugodni tereni. Svjetlost možda ima najbolje izglede, jer imaju dvije kući gdje su neporaženi i Zabok u gostima. Vrlo bitna će biti sljedeća utakmica Svjetlosti i Kvarnera, jer će to biti zadnja utakmica iz zatvorenog kruga klubova gdje smo i mi. Nakon te utakmice bit će poznati svi međusobni omjeri kandidata za Ligu za prvaka i zatvorit će se krugovi nakon kojih će slika biti puno jasnija. Na nama je da pobjedama uspijemo skrenuti pažnju s drugih terena. Ne bi bilo dobro ako budemo ovisili o drugima.
Povratak Grgurovića
Kako ćete iskoristiti ovaj odmor od 14 dana? Može li se napraviti kroz treninge određena pomicanja prema naprijed u igri vaše momčadi?
– Sigurno da može. Dapače, već smo u ovih sedam dana uspjeli podići prvenstveno fizičku spremu, a hendikepirani smo ozljedom Devića. On je iskrenuo skočni zglob i nije trenutačno u trenažnom procesu. Također, Jurjević i Dundov u međusobnom sudaru zaradili su po nekoliko šavova, što je usporilo naša nastojanja da iskoristimo svaku minutu treninga za uigravanje.
Sezona je na prijelomnici. Tri kola su do kraja, nakon kojih slijedi nastavak natjecanja ili u Ligi za prvaka ili u Ligi za ostanak. Shodno tome drugi klubovi se pojačavaju. Kakva je situacija kod vas u tom pogledu?
– Mi smo, što se toga tiče, blago rečeno, oskudni. Nemamo novaca za neka pojačanja pa ne vjerujem da će biti nekih promjena. Naša politika je da igraju uglavnom domaći igrači, ali ni tu situacija na tržištu nije ništa bolja. Nekoliko igrača jest slobodno, kao Tičina ili Dražović, ali oni ne mogu, da ih i želimo, biti registrirani za nas jer su već nastupali u A-1 ligi ove sezone (Svjetlost, Zabok pr.a.). Nama je najveće pojačanje povratak Grgurovića i njegovo vraćanje u pogon bit će nam od velike važnosti – zaključio je Bujan.


 ŠARLIJA I ĐUGUM




Sezona je ponudila veliku ujednačenost cijele momčadi. Nastavio se trend Borikove kolektivne košarke u kojoj rijetko pojedinci iskaču iz kolektiva. Ipak stvara se dojam da ste dosta ostali neizraženi na centarskim pozicijama, gdje ste ove sezone ipak dolaskom Šarlije i Đuguma konkurentniji nego prijašnjih sezona.
– Istina da ove sezone imamo širu rotaciju na tim pozicijama, ali moramo uzeti u obzir da su obojica vrlo neiskusni igrači koji su još uvijek skloni velikim oscilacijama. Recimo, Šarlija je imao ove sezone odličnih partija kao onu protiv Dubrave, ali je imao i utakmica gdje je bio praktički neprimjetan. Za Đuguma mogu reći slično, iako je on imao velikih problema s ozljedama. Kod njih dvojice ostalo je dosta mjesta za napredak. Prvo što im treba je fizička pripremljenost, drugo je iskustvo i rutina koje će dobiti čestim igranjem. Treća stvar je da su još uvijek psihološki nestabilni, što u prijevodu znači da ih neki krivi potez u utakmici može totalno izbaciti iz takta. Kad nauče kontrolirati psihu, onda će postati pravi igrači. Umjesto da ih pogreška potakne i razbukta u njima inat, oni se povlače u sebe i dopuštaju da ih obuzme malodušnost. Tu je najbolji lijek velik broj utakmica i stvaranjerutine koju oni još nemaju – dijagnosticirao je problem svojih centara Bujan.