Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gotovinina obrana traži detaljniju istragu

Autor: Hina (H)

23.02.2010. 23:00
Gotovinina obrana traži detaljniju istragu


Obrana generala Ante Gotovine zatražila je od Haaškog suda (ICTY) da EU-u izda novi nalog za detaljniju i sveobuhvatniju istragu o dnevnicima europskih promatrača iz Knina koji bi, prema obrani, mogli biti oslobađajući za generala optuženog za zločine tijekom i nakon Oluje. EU je na nekoliko ranijih naloga ICTY-a odgovorila da tih dokumenata nema u arhivima u Bruxellesu, a u posljednjem podnesku od 18. veljače navela da bi ih trebalo tražiti od zemalja koje su imale predstavnike u promatračkoj misiji EU-a u Kninu u kolovozu 1995.
Odgovorajući na taj Unijin podnesak, odvjetnici Luka Mišetić i Gregory Kehoe navode u zadnjem podnesku od 22. veljače ove godine da EU, iako je dostavila dosta dokumenata, u dosadašnjim istragama nije utvrdila put kolanja promatračkih dnevnika od 4. do 15. kolovoza 1995. niti je kontaktirala osobe koji bi mogli znati gdje se oni nalaze.
Obrana stoga traži da se istraga proširi i intenzivira, da se obranu i Sudsko vijeće izvijesti o svim provedenim mjerama i kontaktiranim osobama te traženi materijali dostave u roku 15 dana od dana izdavanja naloga.
“EU nije pronašla nijedan dnevnik promatrača u Kninu od 4. do 15. kolovoza 1995. Gotovinina obrana smatra da su ti dokumenti potencijalno oslobađajući, osobito u odnosu na optužbe za neselektivno granatiranje, kao i za rašireni palež i pljačku u Kninu”, stoji u podnesku obrane.
Mišetić i Kehoe pritom ističu da su traženi dokumenti vlasništvo EU-a, da ih Unija treba pronaći i učiniti dostupnima svim procesnim stranama te pritom podsjećaju na rezoluciju Europskog parlamenta iz ožujka 2009. u kojoj se od Hrvatske tražilo da pojača napore u potrazi za tzv. topničkim dnevnicima i hitno ih dostavi Tribunalu.
“EU se mora držati istih standarda”, smatraju Gotovinini odvjetnici i od Unije posebno traže da ispita osobe za koje se zna da su posjedovali i haaškom tužiteljstvu dostavili neke dokumente promatračke misije kojih nije bilo u arhivima Unije.
Prema obrani, radi se o europskim promatračima Sorenu Liboriusu i Stigu Markeru-Hansenu. Njih dvojica su tužiteljstvu 1997. dostavili 16 dokumenata, koji nisu bili u posjedu EU-a a tražila ih je i Gotovinina obrana.