Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kalmeta: Ispod piste će se izgraditi podvožnjak

Autor: Siniša Klarica

23.02.2010. 23:00
Kalmeta: Ispod piste će se izgraditi podvožnjak

Foto: Filip BRALA



Ministar mora prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta danas je u Općini Zemunik Donji potpisao sporazum kojim se cesta preko rulnice koja vodi od vojne do civilne piste Zračne luke Zadar zatvara do 1. travnja. Prema istom sporazumu-promemoriji kreće se u gradnju podvožnjak ispod spomenute rulnice koji bi u konačnici trebao biti dug 60-tak metara, a širine dvotračne ceste.
– Sporazumjeli smo se da će izradu projekta pothodnika financirati Hrvatske ceste, Županijska uprava za ceste i Općina Zemunik. Operativno izvođenje projekta bit će u nadležnosti Hrvatskih cesta jer je to njihov svakodnevni posao. Bit će potpisan poseban ugovor o sufinaciranju izgradnje pothodnika, a načelnik općine Zemunik Donji, predsjednik općinskog vijeća i njegov zamjenik bit će u tijelu koje će kontrolirati izvedbu ovog projekta. Očekujem da će posao s projektom i ishođenjem potrebitih dozvola okončati do kraja ove godine, rekao je ministar Kalmeta dodajući da njega osobno ne treba uvjeravati koliki je je značaj ove ceste koja prelazi preko rulnice jer je kao djete sa svojim djedom, na „karu”, obilazio arbanaška polja koja se nalaze u okolici Zemunika.
Kalmeta priznaje da u svemu tome ima malo i njegove krivnje, jer su postojali novci za izgradnju pothodnika, ali on osobno nije očekivao da će europska komisija za sigurnost zračne plovidbe naložiti zatvaranje ceste kao preduvjet zatvaranja poglavlja 14. prometna sigurnost. Međutim, kaže hrvatski ministar, on tu puno nije mogao učiniti iako je ukazivao da pored stanovitih prometnih prednosti, ta ceste puno znači i u tradicijskom smislu jer tu postoji više od 100 godina kao izravna veza zemuničkog kraja s Zadrom.
Cesta se neće, kaže Kalmeta, zatvoriti u potpunosti, nego tzv. „New Jersey” blokovima pa se hrvatski ministar nada da će to zadovoljiti europsku komisiju kad ponovno dođe u audit ili obilazak hrvatskih zračnih luka. Rješenje s pothodnikom, dodaje Kalmeta, na tragu je sličnih rješenja koja postoje u Europi, npr. u Frankfurtu i Münchenu. Koliko će sve to u konačnici koštati, Kalmeta nije htio niti nagađati, tek usput rekavši između 5 i 100 milijuna kuna. Također, hrvatski ministar prometa nije htio spekulirati niti o tome što će se dogoditi ako zbog tehničkih poteškoća bude onemogućena gradnja pothodnika.
Predstavnici Općine Zemunik Donji, načelnik Josip Marušić i predsjednik OV-a Stanko Duilo istaknuli su da je ovaj sporazum sklopljen na zadovoljstvo sviju strana te da je općina dobila pisana jamstva za ono što je tražila. Kalmeta je dodao da će Zračna luka Zadar do izgradnje pothodnika, osigurati prijevoz na posao svojih djelatnika koji žive u Zemuniku. Nakon tiskovne konferencije, Kalmeta je. bez nazočnosti novinara, odgovarao na pitanja Zemuničana koji su danas dupkom napunili općinsku vijećnicu.