Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rad Nikole Bašića najprimjereniji

Autor: Zorana Deljanin

23.02.2010. 23:00
Rad Nikole Bašića najprimjereniji


Na izložbi predstavljeno 20 radova pristiglih na natječaj Ministarstva kulture. Ima dosta dobrigh radova, no najviše mi se sviđa Bašićev rad jer se uklapa u teren Kornata i radit će se od prirodnog kamena – Joško Klarić
Usprkos početnoj rezerviranosti i kritičnosti na idejno rješenje budućeg spomen obilježja poginulim kornatskim vatrogascima, nakon što su jučer u šibenskoj gradskoj knjižnici “Jurja Šižgorića” vidjeli sve radove, obitelji stradalih omekšale su svoj stav. Na izložbi je predstavljeno 20 radova pristiglih na natječaj Ministarstva kulture na kojemu je prosudbeno povjerenstvo izabralo idejno rješenje arhitekta Nikole Bašića koji je predvidio gradnju 12 kamenih križeva u tehnici suhozida na mjestima stradavanja vatrogasaca dok bi centralni dio spomen obilježja predstavljalo kružno središte i okrugli žrtvenik predviđeni kao mjesto okupljanja i komemoracije. Kameni križevi bit će veličine 20 sa 15 metara, a za gradnju je potrebno 35 kubika kamena. Kako će se spomen obilježje graditi, još uvijek je dvojbeno. Postoje, naime, dva scenarija te će se kroz mjesec dana definirati hoće li se taj posao putem javnog natječaja dati nekoj ovlaštenoj građevinskoj tvrtci ili će se prihvatiti inicijativa udruge Suhozid sa Paga da se križevi grade dobrovoljno, što su podržale Vatrogasna zajednica te gradovi i općine.
– Moj je dojam da smo svi u socijalnom smislu istraumatizirani s tom nesrećom jer je sve obavijeno sa puno pitanja na koja nema odgovora. Zato bi taj način dobrovoljnog građenja imao svoju simboliku. To zahtjeva mnogo ljudi, zajedničku komunikaciju, zajedničko žrtvovanje i na neki način postaje ona druga nematerijalna duhovna komponenta tog spomenika – kazao je Nikola Bašić.
Iako je najavljeno da će pristupni put i spomen obilježje biti izgrađeni do 30. kolovoza 2010. godine, odnosno treće obljetnice Kornatske tragedije, obitelji sumnjaju da se toliki posao može napraviti u zadanom roku te poručuju da će biti zadovoljni i ako do tada bude uređena barem staza koja vodi do mjesta stradavanja.
Joško Klarić, otac poginulog Dina Klarića iz Šibenika, Bašićevo rješenje smatra najprimjerenijim od svih.
– Ima dosta dobrih radova, no najviše mi se sviđa rad gospodina Bašića jer se uklapa u teren Kornata, radit će se od prirodnog kamena, a ne metala ili nekih umjetnih materijala. Ipak mislim da je zamišljeno prekrupno i da je to moglo biti i skromnije izvedeno. U ime obitelji dao sam molbu samo da se naša spomen obilježja ne diraju, neka se ostave gdje jesu jer su to točna mjesta stradavanja. Nisu mi konkretno odgovorili na to, ali to su mala kamenja i ne mogu stvarati probleme – kazao je Klarić.
Ajka Crvelin iz Tisnoga koja je u tragediji izgubila supruga Ivicu i sina Antu, kazala je da joj je žao što se svih 12 križeva neće nalaziti na točnim mjestima stradavanja i što će se spomenik u potpunosti moći vidjeti samo iz zraka, dok je Ivica Strikoman iz Vodica, otac poginulog Hrvoja Strikomana, dodao da je Bašićev rad od svih ponuđenih najbolji s obzirom na ambijent te se stekao dojam da neki autori niti ne znaju kako otok Kornat izgleda.