Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Brak se živi, a fotografija ostaje

23.02.2011. 23:00
Brak se živi, a fotografija ostaje


Festival vjenčanja organizira se na inicijativu grupe obrtnika okupljenih kroz Sekciju trgovaca Udruženja obrtnika Zadar. Nije profitabilnog karaktera s obzirom na to da se organizira prije svega volonterski, zalaganjem nekolicine obrtnika koji su na svojim “plećima” iznijeli gro organizacije sve tri dosadašnje manifestacije, a na isti način organiziraju i ovaj četvrti po redu festival kako bi svojim kolegama i sebi pružili mogućnost javne prezentacije
Najpopularniji način izrade vjenčanih fotografija u Zadru i okolici u zadnje vrijeme je u retro stilu. Apsolutni hit na tržištu su fotografije izrađene u crno-bijeloj tehnici sa smeđim odsjajem, blago zamagljenih kutova. Zadarskim mladencima se očito sviđaju stare, požutjele fotografije njihovih baka i djedova pa u sve većem broju traže da i njihove vjenčane uspomene sadrže arhaičnu patinu.
Uz spomenuto, trendovi u izradi vjenčanih fotografija podrazumijevaju i popriličnu upotrebu photoshopa, digitalnog retuširanja svih uočljivijih nepravilnosti na licima i tijelima mladenaca. Djevojke brišu podočnjake, bore, akne, madeže, “sužavaju” obim bedara i struka, a momci prije svega nastoje eliminirati trbuščiće i podbratke. Količina upotrebe suvremene tehnologije obrade slike, dakako, ovisi od fotografa do fotografa, koji u načelu nisu skloni znatnijem retuširanju, kako smo imali prilike čuti, no zahtjevi klijenata ipak su na prvom mjestu.
 Izgledati idealno, pa makar samo i na papiru, kao nikada do sada nije bilo tako dostupno, programi za obradu fotografija sve su sofisticiraniji, a s većom upotrebom Photoshopa raste i broj ispucanih fotografija po vjenčanju. Dakako to ovisi o samom tipu vjenčanja i spremnosti samih “aktera” na poziranje, no po jednom vjenčanju “ispuca” se od 1.500 do 2.000 fotografija. Nakon eliminacije loših fotografija i obrade, u prosjeku ih po vjenčanom albumu svjetlo dana ugleda 200-250 najboljih.
Do prije nekoliko godina hit su bile širokokutne te crno-bijele fotografije s pokojim detaljem u boji, sukladno svjetskim trendovima. Zadarski mladenci, kako imamo prilike čuti, prigrlili su većinu svjetskih “inovacija” po pitanju vjenčanih fotografija, no prije svega u domeni same tehnike, lokacije fotosessiona i vjenčani outfit, pak, na ovim su prostorima i dalje ostali tradicionalni. I dalje su najpopularnije lokacije za prve vanjske slike novopečenog para, one što se dijele uzvanicima na kraju svadbene svečanosti, negdje uz more, najčešće uz Morske orgulje i Pozdrav suncu te na Poljani Ivana Pavla II.
Vjenčanice su tradicionalne, a takva su i muška odijela, trend “trash the dress” vjenčanog outfita, što sve više osvaja svijet, u ove krajeve nije stigao.
– Vani je sve popularnije vjenčano fotografiranje u ‘trash the dress’ stilu, mladenci se odijevaju u potpuno lude, ‘trash’ haljine i odijela, nešto po uzoru na osamdesete godine, pa se tako sređeni valjaju po pijesku. No ne i u Zadru, ovdje je pravo svetogrđe zaprljati vjenčanicu i vjenčano odijelo. Isto tako, gotovo da i nema nekih posebnih zahtjeva za fotografijama pod vodom, na bungee jumpingu ili u zraku, priča jedna zadarska fotografkinja.
Ovisno o zahtjevnosti svadbe, angažman fotografa dođe od 3 do 5 tisuća kuna, a zna i više ako su u pitanju posebni prohtjevi. Kako bi fotografije ispale što bolje, u zadnje vrijeme sve se više mladenaca odlučuje na fotosession nakon vjenčanja, najčešće dan poslije, kako bi mogli u miru pozirati koliko god to bude trebalo. Vjenčani stres uglavnom nije olakotna okolnost za dobre vjenčane fotografije, posebice one između vijećnice ili crkve i svečanog ručka, kada mladenci u nepunih sat vremena moraju napraviti prvu službenu fotografiju – onu što se dijeli uzvanicima. Koji dan kasnije, kada se prvi dojmovi slegnu, idealan je trenutak za nastavak svadbenog “cirkusa”, događanja koje se pod pritiskom sve prisutnijih potrošačkih trendova sve više udaljava od svoje biti – simboličnog obilježavanja ljubavi, predanosti i želje za zajedničkim suživotom.


 OBRTNICI-FOTOGRAFI NA SAJMU VJENČANJA


Foto studio Lido, Foto Video G, Suzy new life, Foto Nadio, Flabella, Studio Fox, Logos, Foto Lovre.