Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Mravi” na obiteljskom gospodarstvu Bulić

23.02.2011. 23:00
“Mravi” na obiteljskom gospodarstvu Bulić


Tijekom upoznavanja oni malo hrabriji mazili su meku ovčju vunu, a držanje malog janjeta u krilu bio je nezaboravan događaj za svu djecu. Isto tako poneki su se ogledali u šišanju ovaca, ali i dohrani mladih janjadi bočicom. Napuštajući obitelj Bulić djeca su bila puna dojmova, novih spoznaja o svijetu koji je u njihovoj blizini, a o kojem su poneki čuli samo iz priča svojih baka


Dječji vrtić “Bubamara” Benkovac, točnije odgojna skupina “Mravi” u ovoj pedagoškoj godini provodi zanimljiv i edukativan projekt na temu “Stari zanati”.
Voditeljice projekta su odgojiteljice Melijana i Marica, a kroz projekt se želi upoznati djecu u dobi od pet do šest godina sa starim zanatima Bukovice i Ravnih kotara, dakle, sa zanatima koji polako odumiru, no još su “stidljivo” prisutni u njihovoj svakodnevici.
Iako ti zanati i danas jednim dijelom postoje, djeca su s nestrpljenjem željela upoznati svaki pojedini zanat, a ovih dana u sklopu projekta posjetili su obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Bulić iz sela Korlata. Nekoliko dana prije samog posjeta djeca su upoznata s obilaskom obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Bulić i s poslovima koji se rade na gospodarstvu, pa su spremila i bezbroj pitanja za svoje domaćine.
Na samom ulazu djecu dočekuju psi ovčari, ali i nepregledno stado ovaca te, naravno, njihovi domaćini, obitelj Bulić. Tijekom obilaska djeca su postavljala pitanja: jesu li se sve ovce ojanjile, što se događa kad se ovce ojanje daleko od tora, zašto služi prikolica na traktoru, zašto psi tako vjerno čuvaju ovce, mogu li ovce imati jedno ili više janjadi, što se događa kad se ovca ne može ojanjiti, kako ovca prepoznaje među tolikom janjadi baš svoje janje ili svoju majku?
Puno dječjih pitanja, ali i vrlo strpljivih odgovora domaćina. Tijekom upoznavanja oni malo hrabriji mazili su meku ovčju vunu, a držanje malog janjeta u krilu bio je nezaboravan doživljaj za svu djecu. Isto tako poneki su se ogledali u šišanju ovaca, ali i dohrani mlade janjadi bočicom. Napuštajući obitelj Bulić djeca su bila puna dojmova, novih spoznaja o svijetu koji je u njihovoj blizini, a o kojem su poneki čuli samo iz priča svojih baka.
Obećanje da će opet posjetiti obitelj Bulić iz Korlata bit će održano.