Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pitao sam kradljivca: A čije bajame piliš?

23.02.2011. 23:00
Pitao sam kradljivca: A čije bajame piliš?


Nakon što se cijelu noć s ponedjeljka na utorak smrzavao dežurajući pokraj ceste na izlazu iz Bukovića na predjelu Kukanj kako bi otkrio samozvanog drvosječu i kradljivca stabala mendula, 67-godišnji Petar Viskup, doseljenik u Buković iz vojvođanskog sela Opovo kod Pančeva, u večernjim satima u utorak se sukobio se s kradljivcem.
Dok je u ruci držao  željezne vile kako bi spriječio kradljivčev bijeg sukobio se sa zasad nepoznatim muškarcem od oko 35 godina, na što je ovaj s upaljenom motornom pilom ozlijedio Viskupa po šaci lijeve ruke i gurnuo ga u smreku. Petru Viskupu je pri padu ozlijeđena i potkoljenica desne noge. Na mjestu nesvakidašnjeg događaja očevid su napravili benkovački policajci a za nepoznatim muškarcem se traga.
– Na povratku s Vranskog jezera u ponedjeljak sam obišao 10-ak stabala bajama uz samu cestu na izlazu iz Bukovića u pravcu Lisičića. I ima sam što vidjeti, od jednog velikog stabla bajame ostalo tek deblo dok je druga bajama sva u cvatu bila sasvim prepiljena. Rekoh sebi ‘jednu si bajamu odnio drugu sigurno nećeš’ i usprkos velikoj hladnoći ostao sam cijelu noć dežurati i čekati lopova. Sakrio sam se preko puta u blizini nasada bajama, još u šoku prepričava Petar Viskup, koji se 1998. godine iz Vojvodine doselio u Buković mijenjajući imanje s Jokićima.
Nakon što se cijelu noć smrzavao neobavljenog posla, ujutro je automobilom krenuo u obilazak po Benkovcu i okolnim naseljima ne bi li negdje vidio svježe ispilana drva bajama i na taj način otkrio kradljivca. Bezuspješno.
– Ručao sam i vratio se opet uz njivu kako bi uhvatio tog drskog lopova. Nešto prije 18 sati nazvao sam mobitelom suprugu Katu da nema ništa od lopova i da ću ostati još jedan, dva sata i potom se vratiti kući. Nisam ni završio razgovor a lopov jemalim bijelim automobilom s prikolicom ušao među bajame. ‘Evo lopova, zovi policiju’, poručio sam supruzi i s željeznim vilama u rukama krenuo prema nepoznatom muškarcu obučenom u vojnu maskirnu bluzu  i tamnu vunenu kapu.
– Da sam mu barem probušio gume na automobilu, u detalje prepričava Viskup
Sve se potom odigravalo kao u filmu.
– ‘Što to radite’, upitao je Viskup. ‘Pilim’, odgovorio je nepoznati muškarac. ‘A čije’, ponovo je upitao, no kradljivac nije odgovorio te ga je Visap upozorio da odmah ostavi motornu pilu jer ‘samo što nije stigla policija’.
Došlo je do sukoba Viskupa sa vilama u ruci i kradljivca sa motornom pilom u ruci, nitko nije odstupao. Prema riječima Viskupa nepoznati muškarac upalio je motornu pilu i krenuo prema njemu. Viskup je s obje ruke čvrsto držao dršku vila, prvenstveno braneći glavu. U tom metežu motorna pila je zahvatila Viskupovu lijevu šaku i ozlijedila ga. Dvostruko mlađi muškarac u obostranom naguravanju gurnuo je potom 67-godišnjaka u smreku pri čemu se ovaj udario po glavi i potkoljenici desne noge.
– Lopov je iskoristio trenutak, ušao u automobil i pobjegao glavom bez obzira cestom prema Lisičiću ili Popovićima, detaljno prepričava Viskup dok šepajući zavijene noge i ruke pokazuje mjesto krvavog okršaja na polju Kukalj koje je srećom završilo bez težih posljedica.
Viskup je uvjerenja da se sve to moglo izbjeći jer se mogla dogoditi ljudska tragedija.
– Ne bojim se za život, imam sasvim dovoljno godina. Međutim, da je pitao da nema kući drva za ogrjev, pomogao bih mu na bilo koji način, ali krasti bajame u punom cvatu. Ne znam što reći, pita se dobro znani trgovac sa Benkovačkog sajma.
Prošle godine Petru Viskupu su ispilana i ukradena tri stabla oskoruše ispod Popovića na njivi Više Kose, na mjestu skorašnjeg maslinika.
– Uvjeren sam da će benkovački policajci ovog puta imati više uspjeha, poručio je Petar Viskup.
Za potpunu rekonstrukciju događaja potrebna je i druga strana priče koja će se moći čuti tek kad policija otkrije zasad nepoznatog počinitelja.