Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Spevec: Sanader tražio da odluku Agencije pojasnim u vladi

23.02.2012. 23:00
Spevec: Sanader tražio da odluku Agencije pojasnim u vladi


Čelnica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec posvjedočila je na zagrebačkom Županijskom sudu da ju je bivši premijer Ivo Sanader, nakon što je Agencija uvjetno dozvolila MOL-ovo stjecanje većinskih upravljačkih prava u Ini, najprije nazvao na telefon i prekinuo razgovor, a potom pozvao na sastanak u vladu gdje je trebala objasniti odluku.
Spevec je kazala da je Sanaderov poziv, u kojem je rekao da odluku ne razumiju ni vladini pravnici, primila dok je na konferenciji za novinare obrazlagala odluku agencije o promjeni međudioničarskog ugovora vlade i MOL-a uvezi Ine.
Nakon što je prekinuo poziv Sanader je ponovno nazvao nakon pola sata i rekao joj da dođe u vladu pojasniti odluku, a Spevec je sa sobom povela pravnicu iz agencije Vesnu Patrlj.
“Sastanak je bio prilično nervozan. Nije to za nas ništa neobično da su nezadovoljni našim rješenjem, ali nezgodno je bilo što smo na jednoj strani nas dvije, a na drugoj predstavnici vlade, MOL-a, Ine i potpredsjednik vlade Damir Polančec”, prisjetila se Spevec.
Dodala je da je najveći dio sastanka potrošen na pojašnjavanje odluke da će međudionički ugovor biti odobren uz uvjet da se u roku od devet mjeseci prodaju benzinske postaje Crobenza i zabrane sve aktivnosti koje bi mogle dovesti do slabljenja te tvrtke u sastavu Ine.
Spevec je kazala da je nakon sastanka s predstavnikom MOL-a i Polančecom otišla u Sanaderov kabinet, gdje ih je bivši premijer pitao je li sve razjašnjeno. “Nakon dvije tri minute Sanader me ispratio i ispričao se zbog neugodnosti”, prisjetila se Spevec.
Dodala je da osim ovog slučaja nije bila pozivana na sastanke u vladu, ali da ju je bivši premijer “znao nazvati vezano uz odluke i postupanja agencije”.
USKOK Sanadera, među ostalim, tereti da je od direktora MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini iz koje se pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.
Nakon stanke Spevec će u podne početi odgovarati na pitanja Sanader, njegove obrane i sudskog vijeća.