Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Strogo nadzirana proizvodnja i prerada mesa

23.02.2012. 23:00
Strogo nadzirana proizvodnja i prerada mesa


Po novom, nadzor nad higijenom moraju provoditi svi zaposlenici, rekla je Nevenka Gašaparac, najavljujući desetogodišnji period intenzivne edukacije u primjeni ovih mjera u poslovanju s hranom


Županijska gospodarska komora Zadar domaćin je dvodnevne radionice za voditelje HACCP tima koji se bavi proizvodnjom i preradom mesa.
Radionicu je održala Nevenka Gašparac, pomoćnica direktora Centra za kvalitetu Hrvatske gospodarske komore, te je naglasila da se ona održava u sklopu Programa pomoći subjektima u poslovanju s hranom za životinje.
Nevenka Gašparac je izrazila zadovoljstvo velikim odzivom zaiteresiranih, dodajući da će se u dva dana pretresti svi aspekti koje je zakonodavac stavio kao obvezu subjektima koji posluju s hranom. Na kraju radionice svi polaznici će dobiti potvrde da su sudjelovali u edukaciji koja je i zakonska obveza onih koji posluju s hranom.
– HGK je od 2005. pokrenula program pomoći subjektima u poslovanju s hranom. U proteklih sedam godina ostvareno je preko 350 edukacija koje su kao i materijali, besplatni za sudionike. Usklađivanje sa zakonodavstvom EU završilo je 2007. donošenjem novog Zakona o hrani. Važno je naglasiti da EU nema nikakve nove, posebne zahtjeve, ali je sad hrvatsko zakonodavstvo temeljeno na analizi opasnosti. Naglasak je na tome da je cijeli prehrambeni lanac i odgovornost u njemu prebačen na subjekt u poslovanju s hranom. Po novom, nadzor nad higijenom moraju provoditi svi zaposlenici, rekla je Nevenka Gašaparac, najavljujući desetogodišnji period intenzivne edukacije u primjeni ovih mjera u poslovanju s hranom.