Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nakon 80 godina u Jadranu fotografiran puž Polycera elegans

23.02.2014. 23:00
Nakon 80 godina u Jadranu fotografiran puž Polycera elegans


Udruga za zaštitu okoliša Hippocampus u suradnji s ronilačkim klubom Sv. Roko u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru u sklopu projekta Pogled u plavo otvorila je izložbu 22 fotografije šarenih puževa stražnjoškržnjaka Jadranskog mora.
– Tema izložbe odabrana je u čast nedavno fotografiranom pužu stražnjoškržnjaku (Polycera elegans) koji nije viđen u Jadranu duže od 80 godina, kazao je dipl. ing. agr. Željko Domitrović, predsjednik Udruge Hippocampus.
Jadransko more skriva pravu gozbu za naše oči, u tisuću briljantnih boja i čudesnih formi života. Zavičajni muzej do 8. ožujka pruža taj jedinstveni doživljaj morskog svijeta i podmorja hrvatskog Jadrana.
– Brojna iznenađenja nudi zadarsko podmorje. Po prvi put u prirodnom ambijentu kod Kukljice na otoku Pašmanu je snimljen puž stražnjoškržnjak koji preko 80 godina uopće nije viđen. Na četiri metara dubine slikao ga je poznati zadarski fotograf Eugen Kogoj, ponosno će Đani Iglić, predsjednik RK Sv. Roko.
 – Projekt Pogled u plavo prepoznat je i podržan od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Zadarske županije, Grada Biograda na Moru i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a cilj mu je promocija ekološke osviještenosti građana s posebnim naglaskom na djecu i mlade, navodi Domitrović.
U tu svrhu na izložbi su bila djeca iz Dječjeg vrtića Biograd s tetama-odgojiteljicama i ravnateljicom Esmom Brzić.