Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Grad Nin odlučio prodati zemljište Plodinama za 9,6 milijuna kuna

23.02.2017. 23:00
Grad Nin odlučio prodati zemljište Plodinama za 9,6 milijuna kuna


U zadnjih mjesec i pol dana ninsko Gradsko vijeće održalo je tri radne sjednice što je za sve one koji prate njegov rad svojevrsan presedan. Okupljanje vijećnika zajedno s predsjednikom Vijeća Davorom Ćurjurićem (HDZ) te čelništvom Grada, gradonačelnikom Emilom Ćurkom (HDZ), dogradonačelnicom Dalijom Pavlović Peroš te pročelnicima za pravna i komunalna pitanja Željkom Radoševićem i Jozom Mustaćem, rezultiralo je uz ostalo podebljanjem gradske blagajne u iznosu od 9.638.591 kunu. Trgovački lanac Plodine d.o.o. uplatit će Gradu spomenuti iznos za dvije gradske parcele na lokalitetu Rupe za izgradnju suvremenog trgovačkog centra. Za to zemljište prvotno je bio raspisan javni natječaj, a po onome što je istaknuo predsjednik Povjerenstva za otvaranje ponuda Davor Ćurjurić u kojem su još bili članovi Umbert Peša i Ante Matković, jedino su se Plodine javile na natječaj uz poštivanje zadane zakonske procedure i uplate jamčevine. Za odluku koja se u gradu Ninu iščekivala s dosta pozornosti, uz sedam vladajućih vijećnika HDZ-a, ruke su još podignuli Josip Stulić (HNS) te nezavisni Umbert Peša. Endo Sipina (SDP) iz Nina bio je suzdržan dok su protiv bili Veljko Šalov (MODES) i njegov stranački kolega Tomislav Surić te Tonći Pijaca (HNS).
Komentirajući odluku većine vijećnika gradonačelnik Ćurko je istaknuo kako je po ovom pitanju sve bilo javno i transparentno.
Vrtić i igrališta
– U početku su u igri bili Spar, Lidl i još neki. Zašto se nisu javili na natječaj? Svi su bili dobrodošli i o kavom se ovdje pogodovanju radi kako se priča Ninom? Vidite kolika je trenutna zainteresiranost za investicije i zar smo trebali odbiti ovako jednu vrijednu investiciju, zapitao se Ćurko.
Na upit vijećnika Tomislava Surića je li Grad u minusu i je li ovo krpanje proračuna, Ćurko je decidirano odgovorio kako će se dobivena sredstva namjenski koristiti za planirane komunalne projekte te kako Grad od kada je on gradonačelnik nikada nije bio “šoto” te kako trenutno u gradskoj blagajni ima oko 2,5 milijuna kuna.
Na sjednici je nadalje, za najpovoljnijeg ponuditelja za održavanje nerazvrstanih cesta, među četiri ponuđača s javnog natječaja, izabrana građevinska tvrtka “Bartulin” iz Tugara kod Omiša, koja će te poslove izvoditi za cijenu od 1.156.950 kuna. Nadalje, kako se čulo, uskoro bi trebala krenuti gradnja dječjeg vtića u Ninu na lokalitetu Rupe, u kojem bi bilo mjesta za 92 djeteta. Građevinska dozvola već postoji. Objekt će koštati 9.128.000 kuna od čega se od EU fondova planira dobiti 5.981.000 kuna, a Grad će sudjelovati s 3.124.000 kuna. Po istom principu uskoro bi se trebalo krenuti s gradnjom dječjih igrališta u Ninu i Zatonu. Ono ninsko koštat će 2,2 milijuna kuna, a zatonsko 1,7 milijuna kuna.
Ugovor o sufinanciranju projekta odvodnje
Planirani projekt odvodnje u kojeg su uključeni Grad Nin te susjedne općine Vrsi, Privlaka i Vir i ovom je prilikom među vijećnicima izazvao dosta pozornosti. Kako je pojasnio pročelnik Mustać, već se po ovom pitanju dosta odmaklo i ako bude sve u redu nakon okončanja ovogodišnje turističke sezone trebalo bi se krenuti s realizacijom prve faze vrijedne 317.000.000 milijuna kuna. Ona bi značila i rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže u dužini od 31,8 kilometara, izgradnju kanalizacije u dužini od 102 kilometra, izgradnju 32 crpne stanice i uređaja za pročišćavanje te podmorski ispust. Država i EU fondovi financirat će 70,25 posto sredstava, a jedinice lokalne samouprave deset posto. Po EU direktivi projekt bi se provodio na terenu do 2023. godine do kada bi se više od 80 posto stanovništva trebalo priključiti na sustave odvodnje. A da bi se moglo što prije krenuti u posao Vijeće je ovom prilikom prihvatilo ugovor o sufinanciranju projekta od strane Grada Nina kao i ugovor o partnerstvu navedenih sudionika.
Do kraja sjednice usvojene su odluke po kojima će Grad Nin ubuduće biti član udruge Lapti koja okuplja 25 ninskih vlasnika privatnih parcela, koji već dvije godine rade na realizaciji izgradnje turističkih objekata na poziciji južnije od lokaliteta Ninsko blato. Nadalje, dana je suglasnost za realizaciju projekta zaštite i promatranja oko 190 vrsta ptica na prostoru ninskog bazena, koji će imati pregršt sadržaja i koji će koštati oko 20 milijuna kuna. Isto tako podržan je prijedlog da se ulica koja povezuje ulice Jurja Barakovića i Obrovci imenuje po prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu.