Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Karnevalski ženik i druge maske

23.02.2017. 23:00


Trebamo li uopće razbijati glavu zašto je Pernar oženio Avu?! Vrijeme karnevala trpi sve pa i saborske zastupnike u maškaranoj povorci. Uživo i kao lutke, za porugu i pohvalu. Dragovoljno se predaju ključevi grada i nikome s glave ni dlaka ne pada… Znaju, vlast je pala, ali to je šala. Nema ljutnje, nema slutnje na političke zavjere i pronevjere.
A, kakav bi samo vihor od skandala takva zbilja izazvala, nije teško zamisliti imajući u vidu koliko je teških riječi u predizbornim kampanjama pa će tako zasigurno biti i za predstojeće lokalne izbore. Kako se kaže, letjet će perje na sve strane, jedni će biti oblaćeni, drugi bez mane. Maske će se navlačiti, ali maske će i padati…
Ostalom, zar se birači nisu do sada puno puta uvjerili kako mnogi političari nose maske, navuku ih ne trepnuvši i izlaze u javnost s obećanjima, uvjeravanjima, bombastičnim brojkama i prozivkama, pa i kada ih uhvate golog obraza, ne crvene se, brzo se snalaze i pod krinkom nevinosti glume pravednike do neba kojima ništa osim sreće domovine ne treba.
Koliko je puta sabornica na trenutke podsjetila na posve neozbiljnu predstavu u kojoj mnogi pod maskom igraju uloge umišljajući sebi da su njihove riječi, mišljenja i djela od presudne važnosti za male živote građana ove zemlje? Koliko su puta u toj istoj sabornici izgovorene riječi koje ne priliče ni karnevalskoj povorci? Koliko su puta maskirani u čistu dobrotu i dobronamjernost, o pravednosti i pameti da se i ne priča, kao ni o svjetonazoru i o valjda urođenoj im demokratičnosti i toleranciji, saborski zastupnici jedni druge izvrijeđali? I nije samo Pernar bio režiser takvih predstava. Bilo je i prije Pernara „pernatog” saborskog „karnevala”, štoviše, maske kao da se iznova izvlače iz starih ormara, nikako da se potroše one ideološke koje su se toliko ofucale, koje su toliko dosadile da je pravo čudo kako još uvijek imaju korisnike i poklonike.
Ostave li se spomenute maske kao arhaična mimika za zaljubljenike u prošlost, zabrinjavaju suvremene političke predstave za koje je, s obzirom na iskustvo s obećanjima bez pokrića, teško odrediti jesu li uloge prave i iskrene ili su ispod maske začahurene, za politički, a ne domovinski probitak izgovorene.
Zašto su toliko puta počinjali radovi na Pelješkom mostu kojega su obećavala tri premijera, hoće li se kurikularna reforma pretvoriti u maratonsko nadmetanje lijevih i desnih iako se radi o obrazovanju, hoće li Plenkovićevo povjerenstvo o totalitarnim režimima uopće moći donijeti pravedan pravorijek i zakopati ratne sjekire, hoće li se Ina iz mađarskog vratiti u hrvatsko okrilje na najbolji i najbezbolniji način, hoće li Podravka s novom upravom biti još prosperitetnija, hoće li Mirando Mršić istjerati pravdu na Ustavnom sudu oko mjere stručnog usavršavanja ili je to, kako reče ministar Ćorić, neozbiljan i očajnički pokušaj SDP-ovog bockanja HDZ-a…? Most je navukao masku i suzdržao se prilikom glasovanja o povjerenju ministru Barišić. Unatoč izjavama kako treba zaustaviti mlade da prestanu put putovati prema Irskoj i Njemačkoj, veliko je pitanje kad će se to i dogoditi. Kad će se srezati liste čekanja u bolnicama, a da zdravstvena zaštita ostane na istoj razini, hoće li socijala doživjeti da ih se država češće sjeti, hoće li gospodarski rast konačno rezultirati osjetnim otvaranjem radnih mjesta, hoće li se mladi fakultetski obrazovani morati prekvalificirati u zidare i slastičare…? Kad će završiti maratonski sudski procesi nastali iz afera koje su protresle zemlju? Hoće li se Most sjetiti svojih jamstava, hoće li lokalni izbori pomesti ili ustoličiti maskirane…? Sve su to neka od pitanja koja stoje u zraku bez odgovora i teško je reći jesu li političari toliko toga obećavali u dobroj vjeri ili maskirani, tek u namjeri da pridobivanjem povjerenja učvršćuju vlast i osvajaju političke bodove.
Maska se, ne samo kao zaštitni znak karnevala, zapravo može promatrati i kao lajtmotiv u političkom djelovanju, ali i kao upozorenje biračima da dobro otvore oči na izborima kako bi bolje vidjeli one čistog obraza.
Je li Pernar, političar i zastupnik, stavljajući se na čelo maskirane povorke u Splitu zapravo skinuo masku sebi i drugima ili je to samo još jedna njegova predstava za javnost, ne treba previše mozgati, sve će vrijeme pokazati.
Obećanja Plenkovićeve Vlade trebat će biti ispunjena, kao i ona koja će se na skorim lokalnim izborima biračima davati na znanje, kako ne bi ispalo da su se političari samo maskirali, baš kao Pernar i Ava za svoje vjenčanje.