Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nastupni posjet veleposlanika Rumunjske

23.02.2017. 23:00
Nastupni posjet veleposlanika Rumunjske


U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji jučer je boravio veleposlanik Rumunjske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Constantin Mihail Grigorie, u čijoj su pratnji bili konzul Bogdan Brinzei i ekonomski savjetnik Sebastian Rusu.
Primio ih je župan Stipe Zrilić sa suradnicima upoznavši pri tom goste s osnovnim značajkama Zadarske županije, s naglaskom na gospodarski razvoj, prometnu povezanost i turizam.
Veleposlanik je županu ponudio posredovanje u ostvarivanju međuregionalne suradnje s nekom od rumunjskih regija, predloživši regiju u kojoj je grad Karaševo jer je riječ o području u kojem živi najveći broj pripadnika hrvatske nacionalne manjine.
Župan je zahvalio Nj. E. uputivši mu poziv na Dan Županije, istaknuvši da je važno ostvariti gospodarsku suradnju te predloživši i dolazak rumunjskih gospodarstvenika.
Veleposlanik je spomenuo i činjenicu da je devedesetih godina 20. st. određeni broj Rumunja došao u Hrvatsku te da svojim radom danas doprinose hrvatskoj kulturi i sportu, jer je riječ uglavnom o sportašima te članovima baletnih ansambala i orkestara.
Svoj posjet Zadarskoj županiji veleposlanik je nastavio sastancima s gradonačelnikom Zadra, predsjednikom Županijske komore Zadar te rektoricom Sveučilišta u Zadru.