Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva

23.02.2017. 23:00
Stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva


Blue Smart ili Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources naziv je projekta predstavljenog jučer u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Nositelj projekta je Sveučilište u Zadru, a partneri su Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, tvrtka Cromaris i WWF Adria. Uime domaćina, a ujedno i nositelja projekta, okupljene je pozdravio dr. sc. Slaven Zjalić, prorektor Sveučilišta u Zadru.
– U ovaj projekt uključen je moj matični odjel za ekologiju i akvakulturu Sredozemlja. Ovo je vrlo važan projekt, predstavlja izvrstan primjer suradnje Sveučilišta i institucija Zadarske županije, istaknuo je prorektor Zjalić, uz kojeg je bila i prorektorica dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić.
Blue Smart projekt odobren je u sklopu natječaja „Blue Careers in Europe” koji je 29. veljače 2016. raspisala Izvršna agencija za mala i srednja poduzeća (EASME) u ime Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupna vrijednost projekta je 399.493,00 €, a odobrena EU sredstva iznose 319.593,00 €, odnosno 80 posto. Projekt traje 24 mjeseca, a započeo je s provedbom u siječnju 2017.
Cilj projekta je stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva i povećanje zapošljivosti sadašnjih i budućih radnika ovog sektora u Zadarskoj županiji.
Za postizanje spomenutog cilja tijekom prve godine projekta izradit će se program te pokrenuti novi diplomski studij „Održivo upravljanje vodenim ekosustavima” na Sveučilištu u Zadru. Kroz drugu godinu projekta će se izraditi otvoreni online tečaj iz područja uzgoja i prerade ribe, odnosno dobre proizvođačke prakse u ribarstvu i akvakulturi.
Kroz projektne aktivnosti stvorit će se uvjeti za osposobljavanje novih generacija studenata i stručnjaka s odgovarajućim vještinama, te pružiti ljudima koji su već zaposleni nove potrebne vještine, koje odgovaraju realnim potrebama sektora ribarstva kao jedne od najvažnijih gospodarskih grana Zadarske županije.