Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dani odjeće prvi put u Zadru

Autor:

23.03.2009. 23:00
Dani odjeće prvi put u Zadru

Foto: Zvonko KUCELIN



Riječ je o natjecanju koje će se ovog puta održati u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kao i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar i to u vremenu od 24. do 26. travnja


Nakon niza uspješnih plasmana na natjecanjima pod nazivom “Dani odjeće”, zadarska Škola primijenjene umjetnosti i dizajna ovogodišnji je domaćin državnog natjecanja ove tradicionalne manifestacije. Nakon školskog i međužupanijskog natjecanja uskoro slijedi državno natjecanje na kojemu zadarske učenice redovito visoko kotiraju.
Kako doznajemo u razgovoru s Marjanom Bakmaz, ravnateljicom ove zadarske srednje škole, riječ je o natjecanju koje će ovog puta održati u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kao i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar i to u vremenu od 24. do 26. travnja.
– Jedan dio natjecanja održat će se u samoj školi, a drugi dio u prostorima hotela “Kolovare” gdje će biti smješteni svi sudionici. Cijelo natjecanje se sastoji od pet disciplina među kojima su upravo modne revije najatraktivnije pa je stoga važno naglasiti da će modna revija biti upriličena 25. travnja u hotelu “Kolovare”, kazala je ravnateljica, naglasivši kako je riječ o velikom, tradicionalnom natjecanju na kojemu će ove godine nastupiti 22 srednje škole, a uz učenike, nastavnike i mentore okupit će ukupno 180 sudionika.
Kako pojašnjava ravnateljica, učenice zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna na ovom su natjecanju redovito ubirale visoke plasmane pa s obzirom da su u posljednjih nekoliko godina osvajale neko od zavidna prva tri mjesta, ovo su natjecanje prvi put dovele i u Zadar.
– Iz naše škole na natjecanju sudjeluje deset učenica i to u različitim kategorijama, odnosno izradi odjeće, dizajnu odjeće i modnim revijama koje su podijeljene u dvije kategorije – krojač odjevni tehničar i dizajner odjeće. Na natjecanje se, u principu, mogu prijaviti sve zainteresirane učenice, no s obzirom da mi u školi imamo i manekensku sekciju, ipak se biraju one učenice koje su aktivnije i predanije, pojasnila je Bakmaz. Za ovaj nastup one se marljivo pripremaju još od mjeseca studenog, jer potrebno je izvjesno vrijeme da se cijeli projekt zamisli, izradi i uvježba, te napominje kako su na dosadašnjim natjecanjima, učenice bile najuspješnije upravo u modnim revijama.
Iako je biti domaćin ovako velikog događaja prije svega velika čast, ona ipak predstavlja i veliku obvezu, zbog čega ravnateljica navodi kako ovog puta konačni rezultati nisu toliko bitni, kao što je važno da cijela organizacija protekne uspješno.
Naglasila je također da je ove godine uspostavljena suradnja s organizatorima Dana cvijeća koji će se u isto vrijeme od 24. do 26. travnja održavati u Sv. Filipu i Jakovu.
– Dogovoreno je da najuspješniji sudionici državnog natjecanja “Dani odjeće” sudjeluju na modnoj reviji koja će se održati u sklopu Dana cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu, kazala je ravnateljica, napomenuvši da će, ako zadarska Škola primijenjene umjetnosti i dizajna osvoji prvo mjesto, priliku za sudjelovanje na Danima cvijeća ustupiti drugoplasiranoj skupini, kojima bi sudjelovanje na ovoj jedinstvenoj manifestaciji Zadarske županije zasigurno bilo prekrasno iskustvo.