Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Helsinki putuje Zadranin Mario Klarin Petrina

Autor: Marijana Roščić

23.03.2009. 23:00
U Helsinki putuje Zadranin Mario Klarin Petrina

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jučer je U novom kampusu Sveučilišta zatvoreno 12. državno natjecanje iz filozofije i logike. Ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, Rade Šimićević, zahvalio je svim natjecateljima i organizatorima ponudivši se ponovno biti domaćinom natjecanja i sljedeće godine, dok je Ksenija Matuš svim mentorima uručila priznanice za njihov rad s učenicima koji su svoje znanje iskazali na ovom natjecanju.
Na natjecanju je sudjelovalo 110 učenika. Na Međunarodnu filozofsku olimpijadu plasirali su se: Mario Klarin Petrina (Gimnazija Vladimira Nazora, Zadar, mentor Jasenka Vežić) i Vedran Mandić (I. Gimnazija, Zagreb, mentor Dunja Marušić). Nagrade su im uručili Renata Vuksan, predstavnica Zadarske županije i Denis Predovan, direktor zadarskog Peveca. Pobjednike iz filozofije i logike nagradili su dr.sc. Vesna Batovanja, potpredsjednica Hrvatskog filozofskog društva i Renata Vuksan.
Petoro najboljih nagrađenih učenika iz filozofije su: Monika Herceg (Srednja škola, Petrinja, mentor Radmila Brigljević), Mateja Miljuš (Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb, mentor Katarina Stupalo), Lucija Butković (VII.Gimnazija, Zagreb, mentor Marija Kovačić), Ana Šeničnjak (Srednja škola Novska, Novska, menor Jerka Pedisić Jurić) i Stella Klanac (Prva riječka hrvatska gimnazija, Rijeka, mentor Jane Sclaunich).
Troje nagrađenih iz logike su: Ivan Pilat (XV.Gimnazija, Zagreb, mentor Ante Vlastelica), Niko Mikuličić (Gimnazija F. Petrića, Zadar, mentor Siniša Matić) i Mario Stipčić (III.Gimnazija, Split, mentor Danka Hrženjak Munivrana).
Tijekom svečanosti zatvaranja natjecanja prikazan je kratki film o filozofiji za djecu “Mala filozofija” u kojem se prikazuje način provođenja programa filozofije za djecu u zadarskoj Privatnoj osnovnoj školi Nova. Program se primjenjuje u 60-ak škola u svijetu od 1985., a u Privatnoj osnovnoj školi Nova od šk.god.2007./2008.
Bruno Ćurko je iskazao zahvalnost Lucianu Lukšiću, Nataši Vulić, Ivanu Bekavcu Basicu i svima koji su već 12 godina sudjelovali u organizaciji natjecanja. Na samom kraju učenice Privatne osnovne škole Nova su izvele igrokaz “Tales”, prikaz filozofije u njezinim začetcima.