Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Večer francuskih šansona

Autor: Valentina Mlađen

23.03.2009. 23:00
Večer francuskih šansona

Foto: Sebastian GOVORČIN



U Arsenalu je obilježen veliki finale Dana frankofonije u Zadru. Pod pokroviteljstvom Hrvatsko-francuske udruge održan je kocert francuskih šansona „Chansons françaises” u izvedbi grupe Duo Family N°1 iz Zagreba. Iako im ovo nije prvi nastup u Zadru i sami su se iznenadili odazivom publike koja je napunila obje etaže prostora Arsenala.
Grupu Duo Family No1 čini bračni par Radovan i Jadranka Prstačić koji već godinama izvode francuske šansone. Oboje su profesionalni glazbenici, ali dok je Radovan svoju ljubav prema šansonama upoznao živeći u Francuskoj, Jadranku je šansonama privukao suprug. Iako su nastupali po cijelome svijetu i već nekoliko puta u Zadru, ipak je program koji su pripremili u Arsenalu bio nešto posebniji i drukčiji od drugih njihovih nastupa. Program je trajao oko sat i pol, a izvodili su fragmente nekih od najpoznatijih šansonijera Francuske. Na repertoaru je bilo oko dvadesetak pjesama slavnih autora kao što su Jacques Brel, Charles Aznavour, Gilbert Becaut i drugi.
– Program koji smo pripremili večeras nešto je više u duhu Francuske od ostalih. To je jedna vrsta monodrame, napravljena pomalo kabaretski, rekao nam je Radovan Prstačić. Tako je on tijekom cijelog koncerta razgovarao s umjetnicima koje su izvodili te je kroz anegdote upoznavao publiku s djelićima njihovih života i tako najavljivao svaku pjesmu. Naravno, jezik kojima je najavljivao pjesme i kroz monolog razgovarao s umjetnicima bio je francuski, preveden i na hrvatski.
Iako šansone potječu još iz srednjeg vijeka u svom koncertu osvrnuli su se na poznate šansonijere dvadesetoga stoljeća, koji su svojim stvaralaštvom obilježili ne samo to stoljeće nego i ovo u kojem smo danas.
Prije samog početka koncerta, uime Hrvatsko-francuske udruge Nenad Zekanović zahvalio je izvođačima, ali i svima nazočnima. U publici su se među ljubiteljima francuskih šansona našli i stari i mladi, a svi su skupa pjevušili zvučne melodije i njihali se u ritmu zanosne glazbe. Večer francuskih šansona bila je svakako jedna od zapaženijih kulturnih manifestacija u Zadru i vrhunac ovogodišnjih zadarskih Dana frankofonije.