Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kolekcionaru amfora uvjetna kazna

23.03.2011. 23:00
Kolekcionaru amfora uvjetna kazna


Sutkinja Danijela Zubčuć-Poljak Gorana Boška je proglasila krivim zbog prisvajanja kulturnog dobra Republike Hrvatske, odredivši mu kaznenu sankciju od jedne godine zatvora s rokom kušnje u trajanju od tri godine


Na uvjetnu zatvorsku kaznu jučer je na Općinskom sudu u Zadru osuđen Goran Boško, vijećnik Općine Kukljica, jer je prije dvije godine iz mora zapadno od otoka Pašmana izvadio četiri amfore i jedan fragment amfore koje je potom zadržao za sebe.
Sutkinja Danijela Zubčuć-Poljak Boška je proglasila krivim zbog kaznenog djela protiv javnog reda, odnosno prisvajanja kulturnog dobra Republike Hrvatske, odredivši mu kaznenu sankciju od jedne godine zatvora s rokom kušnje u trajanju od tri godine. Neposredno prije donošenja presude i zaključenja glavne rasprave jučer je saslušan i posljednji svjedok u dokaznom postupku Josip Burčul, inače pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela općine Kukljica. Burčul je posvjedočio da je Boško dolazio kod njega u proljeće 2009. godine, raspitujući se može li Općina izložiti amfore u prostoru Turističkog ureda, nekadašnje kukljičke uljare, na što mu je odgovorio kako ne može jer da to nije tipični muzej. Istaknuo je da Boško nije spominjao nikakvu prodaju već da je te amfore htio darovati Općini, a što se kasnije događalo saznao je, svjedočio je Burčul, iz medija.
Kako bi odredili vrijednost amfora, sutkinja Zubčić-Poljak je kontaktirala dr.sc. Smiljana Gluščevića iz Arheološkog muzeja u Zadru, no on joj je odgovorio da se s amforama ne može legalno trgovati, već da se postoji samo crno tržište o čijim cijenama nije želio špekulirati. Zastupnica tužiteljstva potom je iznoseći svoj završni govor istaknula da je riječ o neprocjenjivoj vrijednosti, kulturnom i nacionalnom dobru te smatra da je okrivljenik bez sumnje počinio kazneno djelo koje mu se optužnim aktom stavljalo na teret, jer da i prosječni hrvatski građanin znade što je amfora i da je prisvajanje ili preprodaja arheološki vrijednih predmeta kazneno djelo. Napomenuvši da je okrivljenik već šest puta pravomoćno osuđivan zbog bespravnog ribolova, zatražila je za Gorana Boška zatvorsku kaznu uz obrazloženje da uvjetne i novčane kazne očito nemaju učinka. No sutkinja se ipak odlučila izreći mu uvjetnu osudu.